Giv din portefølje skattemassage - men pas på omkostningerne

Her sidst på året er det ved at være tid til den årlige skattemassage af porteføljen. Men pas på, at omkostningerne ikke spiser hele skattebesparelsen.

INVESTERING

‘Side 1: Giv din portefølje skattemassage – men pas på omkostningerne’

Med de seneste ændringer af reglerne for beskatning af aktieindkomst, er der lagt op til en solid gang skattemassage af værdipapirporteføljen. Men skattebesparelsen ved et salg og et efterfølgende genkøb af samme aktie kan hurtigt blive spist op af omkostninger, hvis du overlader alt arbejdet til din lokale bank.

 

Skatten på aktieindkomst er principielt indrettet på samme måde som skatten på personlig indkomst. I begge tilfælde afhænger beskatningen af, hvor stor en indkomst, du har haft i årets løb. Systemet kaldes progressiv beskatning, hvilket betyder, at du betaler forholdsvis mere i skat af den sidste tjente aktiekrone end af den først tjente krone.


Hvis du fordeler dine gevinster over flere år, har du mulighed for at slippe med den laveste beskatning

Men da du i modsætning til den personlige indkomst til en vis grad selv kan bestemme din aktieindkomst, har du mulighed for at slippe med den laveste beskatning, hvis du fordeler dine gevinster over flere år.

 

Sådan slipper du med lavere skat

 

Eksempel: Forventer du over fem år at tjene 234.000 kroner på dine aktieinvesteringer og regner med at sælge alle dine aktier i det 5. år, skal du betale 96.000 kroner i aktieskat. Selv om du kun betaler 28 % i skat på de første 46.700 kr., skal du nemlig betale hhv. 43 og 45 % i skat på den resterende del af gevinsten.

 

Sælger du i stedet løbende ud af dine aktier for kort tid efter at genkøbe dem, fordeler du aktieindkomsten over alle fem år. Dermed udnytter den laveste skattegrænse på 46.700 kroner og slipper i bedste fald med en samlet skat på cirka 63.000 kroner. I det nævnte eksempel opnår du altså en besparelse før omkostninger på cirka 33.000 kroner, hvilket til gengæld kræver lidt arbejde hvert år med at sælge og købe.

‘Side 2: Giv din portefølje skattemassage – men pas på omkostningerne’

Tags

Anbefalede artikler