Frygt for nedtur på aktiemarkedet

Spirende økonomisk vækst i USA har forblændet aktiemarkederne, skriver Aktieugebrevet. De næste par uger vil afgøre, om der er lagt op til en større nedtur for aktierne.

INVESTERING

Markederne er nu ved at omstille sig til vedvarende høje – og måske højere – oliepriser, og de afsmittende effekter på inflation, højere renter og lavere økonomisk vækst.

Fredag sluttede olieprisen i den hidtil højeste på 105 USD, og der er ikke udsigt til, at den nervøse og usikre geopolitiske situation i Mellemøsten afklares i nær fremtid.

Faktisk er det meget muligt, at der kommer meget alvorligere uroligheder og øget nervøsitet på de finansielle markeder, før det igen bliver bedre.

Vi forventer, at dette scenarie vil sætte sig negativt i aktiemarkederne indenfor de næste to – fire uger, og måske tidligere.

Indenfor de seneste måneder har stigende råvare- og fødevarepriser medført øget inflation og stigende renter. Det har aktiemarkederne stort set ignoreret.

Aktiemarkedet har skyklapper på

Stadig tydeligere signaler på spirende økonomisk vækst i USA har forblændet aktiemarkedet, som i høj grad har haft skyklapper på.

De højere råvarepriser og øgede renter kan ikke undgå enten at presse virksomhedernes lønsomhed (hvis de ikke kan videresende højere omkostninger i færdigvarepriser) eller give højere inflation (hvis de højere omkostninger sendes videre til kunderne).

Oveni kommer nu de højere oliepriser og den øgede geopolitiske usikkerhed. I det i forvejen skrøbelige økonomiske miljø skal der ikke længere meget til at tilte den positive stemning på aktiemarkedet.

Det er efter vores opfattelse det, der er ved at ske nu.

I sidste uge fremhævede vi kampen om den første støtte omkring 20 dages glidende gennemsnit for S&P 500 omkring nu 1322.

Fredag aften lukkede det toneangivende aktieindeks lige netop på det glidende gennemsnit. Og det giver udsigt til en meget spændende tid, hvor det vil blive gjort klart, om den positive stemning for denne omgang nu afløses af nye, mere negative vinde.

Da S&P 500 sidste gang i november 2010 faldt under 20 dages glidende gennemsnit, var det tilbage over igen efter ni handelsdage. Denne gang er det korte glidende gennemsnit blevet udfordret i syv dage uden et stærkt comeback.

Afklaring om et par uger

Vi ser god mulighed for en afklaring allerede i løbet af en – to uger om, hvorvidt der er lagt op til en større korrektion ned.

I første omgang finder vi 1300-nivau afgørende, da det svarer til 50 dages glidende gennemsnit.

Vi bliver meget, meget overraskede, hvis dette niveau ikke falder indenfor den næste måned.

Falder dette niveau, ser vi næste stop omkring 1220-niveau, der svarer til toppen tilbage i august 2010, altså et kursfald på ca. seks – syv procent.

Næste stop herefter er 200 dages glidende gennemsnit omkring 200 dages glidende gennemsnit i 1180. Altså yderligere tre – fire procent ned. Vi ser stor risiko for, at aktiemarkederne hurtigt kan nå dette niveau, hvis 1300-niveau først falder. Vi vurderer, at de professionelle investorer nu begynder at se lyset på væggen og derfor begynder udsalget stille og roligt.

Brutal nedtur

Når der først kommer lidt mere fart på nedturen, kan bevægelsen nedad accellerere hurtigt og brutalt, fordi den globale økonomi i sig selv vil blive svækket af den finansielle formuedestruktion, som følger i kølvandet på større generelle aktiekursfald.

Selvom der nu ses spirende økonomisk vækst i USA, vil aktiemarkedet som sædvanlig kigge seks – ni måneder fremad. Vi tillægger derfor ikke de helt kortsigtede makroøkonomisk data samme betydning de kommende måneder som ellers.

Underliggende er der store forandringer på vej, som endnu ikke har sat sig i den synlige del af økonomien, d.v.s. i nøgletal for privatforbrug, arbejdsløshed og aktiviteten i erhvervslivet.

Men det kan ikke undgå at komme med negative følgeeffekter hen ad vejen.

Se tidligere aktieugebreve


Tags

Anbefalede artikler