Frister de græske aktier ligeså meget som ouzo og tzatziki?

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet fortæller her, hvordan kursudviklingen i det græske aktier lignede en massakre efter det seneste parlamentsvalg.

INVESTERING

Investorerne burde være klar over de græske udfordringer. Gælden er blevet nedskrevet en gang, men er fortsat på 170 procent af BNP. Levestandarden er faldet med noget, der minder om udviklingen i den amerikanske økonomi under 30’ernes depression. Arbejdsløsheden tårnhøj; korruptionen hærger og har gjort det ligeså længe som tzatzikien har været mainstream i Europa. Samtidig er der lige blevet valgt en ny regering i et protestvalg, som vel kan sammenlignes på vore breddegrader med dengang Jacob Haugaard blev valgt ind i det danske folketing. Kan det blive meget værre?

Investorer flygterInvestorer flygter derfor ud af Grækenland. Renterne tordner igen i vejret og mens de 10-årige statsudstedelser i Danmark ligger omkring 0,15 procent i effektiv forrentning, skal du lægge 10 procent oveni, hvis man forestillede sig, at Grækenland igen skulle nærme sig en udstedersituation. Det sker naturligvis ikke på nuværende tidspunkt. Den dårlige nyhed er renteniveauet; den rigtig dårlige er, at udstedermarkedet er totalt lukket land for Grækenland. Det giver tre scenarier for investorerne i Grækenland:

 

Scenarie 1: Grækenland forlader euroen

Grækenland sætter hårdt mod hårdt og vælger selv at forlade euroen og genindfører den græske Drachmer. Det vil øjeblikkeligt få alle finansielle institutioner til at kollapse og grækerne må belave sig på endnu en levestandardsnedgang af nogenlunde de samme dimensioner, som de har været igennem siden finanskrisen - nemlig 25 procent. Sandsynligheden herfor er lille - jeg sætter den til 15 procent sandsynlighed.

 

Scenarie 2: Grækenland bliver med samme vilkår

Grækenland må erkende, at der ikke er meget at forhandle om. De bliver i euroen, og de økonomiske hårde tider fortsætter. Bankernes store tab fortsætter, men investorerne kan trods alt fornemme, at der kan være langsigtet værdi i det græske aktiemarked, som siden toppen i 2007 har mistet noget nær 80 procent af sin værdi. Jeg opfatter denne mulighed som den mest sandsynlige og giver den 50 procent sandsynlighed.

 

Scenarie 3: Grækenland bliver med lempede vilkår

Grækenland får en økonomisk indrømmelse. Den græske gæld laves om til en nulkuponfordring med i princippet uendelig løbetid. Tilbagebetalingen bliver knyttet sammen med den økonomiske udvikling. I takt med økonomisk vækst, vil der ske en gradvis tilbagebetaling. Grækerne har på den måde bedre tid til at komme økonomisk på fode, og investorerne reagerer med større kursstigninger. Der findes - også i Grækenland - trods alt et økonomiliv efter katastrofen. En eller anden indrømmelse kan komme; sandsynligvis gældsforlængelse er realistisk. Jeg giver den 35 procent sandsynlighed.

Investering for de modigste Vi skal tilbage til sommeren 2012, hvor risikoen for et europæisk sammenbrud blev opfattet som meget større end i dag, for at finde et græsk aktieindeksniveau, som er ligeså lavt som det, vi aktuelt ser. Grækenland stod dengang og står nu fortsat i en håbløs økonomisk situation. De vil opportunt forsøge at få genforhandlet deres krav, men mulighederne er dårlige. Det ved investorerne dog allerede. Hvis det ikke lykkes at skabe et bedre udgangspunkt, vil det således ikke komme som nogen sensation, hvorimod selv en mindre græsk sejr på den europæiske udebane, vil kunne mærkes på de finansielle markeder. Grækenland er i en finansiel undtagelsestilstand, og investering her er kun for de modigste og måske for dem, som har tid til at vente mere end blot nogle få uger eller måneder på en økonomisk bedring, som måske aldrig kommer.

Langsigtet værdi i Grækenland Jeg tror, der er langsigtet værdi i de græske aktier. En indeksinvestering vil alt i alt være det mindst risikable. Også her vil man investere i en del græske banker, som jo er et delikat investeringsanliggende. Der kommer dog ingen løsning i Grækenland, uden at bankerne kan mærke og føle det. Derfor forbliver de græske banker et naturligt omdrejningspunkt i det fortsatte Middelhavsdrama.

Tags

Anbefalede artikler