Fredagens obligationer: Små plusser i stille marked

INVESTERING

Velkommen til keramikparadis. En murermestervilla fra 1926 i København danner rammen om parret Torben og Carsten Groths omfattende samling af dansk keramik og stentøj. Fra entré til badeværelse, fra kælder til kvist er huset pakket med keramik. Parret beskriver selv deres interesse for keramik som en form for afhængighed.

Samlertrangen begyndte i 2002, da Carsten Groth faldt over en smuk skål af den anerkendte billedhugger og keramiker Arne Bang. Den blev startskuddet til interessen for dansk keramik. Utallige besøg på udstillinger og auktioner danner baggrund for parrets efterhånden omfattende samling og viden. Og Carsten Groth bruger det meste af året på at stå tidligt op for at komme først, når der pakkes ud på loppemarkederne landet over.

Der findes dermed ikke mange stempler og signaturer på keramik, som Carsten Groth ikke kan identificere. Oftest kan han genkende en keramiker blot ved at se på genstandens form eller glasur. For parret er en del af sporten ved at samle at finde de gode sager på loppemarkeder til en god pris.

For 10 år siden var det ikke ualmindeligt at finde genstande af de populære keramikere til småpenge. Sådan er det ikke længere. En af parrets yndlingskeramikere, Axel Salto, er nu noget nær umulig at opdrive på de danske markeder. Prisen på hans keramik har taget himmelflugten, og hans stentøj er uhyre populært både herhjemme og i udlandet. Det lykkedes engang Carsten og Torben Groth at finde en af de sjældne Saltoer på et marked til bare 20 kroner. Dét var en god dag.

På parrets vægge har moderne kunst af nye fremadstormende kunstnere gennem de seneste år fået lov at komme ind og blande sig med keramikken. Den gamle murermesters vægge bærer værker af blandt andre Kathrine Ærtebjerg, Eske Kath og Mie Olise Kjærgaard. Den moderne kunst skaber en fin kontrast til de mange danske møbelklassikere, som hjemmet er indrettet med.

Tags

Anbefalede artikler