Formuepleje har intet lært

Efter milliardtab under finanskrisen på en række stærkt gearede investeringer har Formuepleje i april lanceret et nyt selskab, Formuepleje Fokus, hvor hele selskabets egenkapital kan forsvinde, hvis renten stiger 3-4 procent.

INVESTERING

Når Nike sælger sko, eller Estee Lauder sælger hudcreme, handler det hverken om sko eller fugtighedscreme, men om drømme, håb og identifikation. I markedsføringens ædle kunst er selve produktet ligegyldigt og fokus rettet mod andre behov hos forbrugeren.

Derfor kan den nylige lancering af Formuepleje Fokus ses som et skoleeksempel på moderne markedsføring, hvor der kan være lysår mellem produktets egenskaber og det indtryk, som forbrugerne får efter at have set reklamerne:

Lover højt udbytte
Indledningsvis lover Formuepleje otte procent om året i udbytte. Men læg vel mærke til, at det ikke handler om afkast, men om udbytte. Helt konkret betyder det, at hvis afkastet på Formueplejes investeringer ikke når otte procent om året, så bliver udbyttet blot betalt ved at lade investorerne spise af deres egen formue i selskabet.

Falsk indtryk af sikkerhed
Hele investeringen finder sted i danske realkreditobligationer, hvilket giver læseren et indtryk af høj sikkerhed. Men da Formuepleje låner 400 kroner for hver indskudt 100-krone-seddel, er der tale om en gearet investering med en høj risiko. Stiger renten med 3-4 procent, vil hele egenkapitalen sandsynligvis være forsvundet. Og ifølge Formueplejes egne oplysninger vil investorerne opleve et direkte tab på 21 procent, hvis det generelle renteniveau stiger med et procentpoint efter et år i et såkaldt worst case-scenario.

Oversælger skattemodel
En tredje såkaldt teaser er lanceringen af Formuepleje Fokus som “et nyt skattefrit investeringsselskab”. Skattemodellen er dog helt normal, da beskatningen udelukkende finder sted hos investor med en skattesats på op til 52 procent i 2010. Men måske kan begrebet “skattefrit” give nogle positive associationer, som hjælper salget på vej?

Diskretion om høje omkostninger
Dybt begravet inde i informationsmaterialet finder vi de lidt mere diskrete oplysninger om, hvad Formuepleje skal have for sin ulejlighed. Det fremgår således, at Formuepleje snupper op til 2,5 procent af formuen hvert eneste år, og det uanset om investeringen leverer et positivt afkast eller ej.

Derudover trækkes et gebyr på 10 procent af det positive afkast, hvilket kan forekomme ganske højt for en relativ enkel investeringsmodel. Ved et afkast på 20 procent snupper Formuepleje således 4,25 procent i honorar, hvilket er lidt lavere end det forventede afkast på en 30- årig realkreditobligation.

I alt blev der i tegningsperioden indskudt 60 millioner kroner i Formuepleje Fokus, oplyser Formuepleje. Det bliver suppleret med lånekapital på 240 millioner kroner, så selskabet i alt investerer 300 millioner kroner i danske realkreditobligationer.

Tags

Anbefalede artikler