Fordele og ulemper ved udbetaling af udbytte

De fleste børsnoterede selskaber har general forsamling i foråret, hvor de vedtager udbyttebetaling. Som investor har udbytte både sine fordele og ulemper.

INVESTERING

Foråret er tiden, hvor du ser artikler med overskrifter som: “Kæmpe udbyttefest på børsen” og “Udbytter forgylder investorerne”. De fleste børsnoterede selskaber har general forsamling i foråret, hvor de vedtager udbyttebetaling. Som investor har udbytte både sine fordele og ulemper. Det er godt, fordi det viser, at virksomheden tjener penge, den ikke kan bruge. Den giver altså en del af indtjeningen til sine aktionærer.

Princippet er, at penge, den ikke kan forrente gennem investeringer i driften, bør udloddes til aktionærerne, da aktionærer alt andet lige kan få mindst lige så gode bankrenter som virksomheden. Virksomheden er ikke en sparebøsse. Undtagelsen er, hvis selskabet er i vækst og derfor kan bruge pengene til investeringer, eller hvis selskabet betaler af på sin gæld.

Udbytte er skidt, fordi det beskattes som aktieindkomst med mindst 28 procent. Dermed bliver investorer tvunget til en uønsket beskatning af investeringen. Flere selskaber som Topdanmark og Jyske Bank udlodder penge til aktionærer ved at købe aktier tilbage.

Aktietilbagekøb betyder, at en nominelt mindre aktie kapital skal bære mindst den samme markedsværdi, hvorfor kursen alt andet lige vil stige. Aktionærer kan dermed vælge at tage investeringen ud til beskatning, når det passer.

 

Sjove effekter

Logisk set vil kursen på en aktie, der udlodder udbytte, falde med værdien af udbyttet. Men studier af kursreaktionen viser, at det ikke sker. Det skyldes primært, at udbytte opleves som et tegn på, at virksomheden er sund. Derudover vælger mange aktionærer at geninvestere udbyttet i virksomheden – ud fra den betragtning, at de forventer et større afkast ved aktier end på en bankkonto.

Aktietilbagekøb får teoretisk over tid kursen på aktien til at stige. Men den er mere subtil. Ofte er der en positiv effekt på kursen, når tilbagekøbsprogrammet bliver annonceret og måske viser sig at være større end forventet. Den dag beholdningen bliver nedskrevet på generalforsamlingen, er der ingen effekt, fordi kursstigningen er opstået glidende i takt med de markedsmæssige tilbage køb.

Selskaber som Novo Nordisk, Coloplast, Novozymes, DSV og Tryg er eksempler på virksomheder, der både udlodder udbytte og køber aktier tilbage. Vælger du den type aktier, er du så godt som sikker på at investere i sunde virksomheder.

Note: Søren Verup ejer selv aktier i alle de nævnte selskaber.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display