Fondsbørsen halter endnu

Der er ikke kun finanskrisen som er årsagen til fondsbørsens mindre aktieomsætning, men også konkurrence fra andre markedspladser.

INVESTERING

Selv om aktiekurserne har rettet sig gevaldigt siden den store aktienedtur for knap to år siden, er aktieomsætningen på fondsbørsen i København stadig et stykke fra fordums storhed.

I 2007, før markedet kølede ned, var det nærmere reglen end undtagelsen, at den månedlige omsætning i danske aktier lå på over 100 milliarder kroner, men det er ikke sket i hverken 2009 eller 2010.

Finanskrisen er dog ikke eneste årsag.

I 2007 blev børsernes monopol på værdipapirhandel ophævet i EU, og siden har alternative markedspladser gjort et betydeligt indhug i aktiehandlen på fondsbørsen.

“Vi har mistet lidt over 10 procent af vores handelsaktivitet til konkurrerende markedspladser,” fortæller Bjørn Sibbern, adm. direktør for OMX København.

De nye konkurrenter er internationale handelsplatforme, såkaldte MTF’er (Multilateral Trading Facility). Eksempelvis Chi-X i London, hvor mere end 20 af de største danske aktier i øjeblikket handles. Målt på antallet af handler er fondsbørsen dog godt med, blot med mindre volumen pr. handel end før.

Så sent som i maj blev der gennemført mere end 1 million handler, hvilket kun er sket én gang tidligere – i oktober 2008, da krisen rasede på sit højeste.

Fondsbørsens omsætning i danske aktier er faldet

 


Kilde: Nasdaq OMX Copenhagen

 

Tags