Følg aktiernes market makere

Handlen med børsens mindste selskaber er ofte styret af banker, der agerer såkaldte market makers. De sikrer aktiens likviditet, og det har betydning for dig som aktionær.

INVESTERING


Hvordan kan det være, at du altid kan finde både en køber og en sælger af aktier i langt de fleste virksomheder, der bliver handlet på fondsbørsen i København? Svaret er ikke markedets usynlige kræfter, som du måske umiddelbart tror, men derimod de såkaldte market makers som sørger for, at der altid er både en købs- og en salgskurs på næsten alle aktier.

Rollen som market maker bliver typisk varetaget af en større bank, som mod et mindre beløb lover en virksomhed, at pengeinstituttet vil stå for både at købe og sælge en given mængde af virksomhedens aktier til enhver tid. På den måde vil du som investor altid kunne handle den pågældende aktie.

 

En af de virksomheder, der gør brug af ordningen, er Trifork, som udvikler og sælger IT-løsninger til den finansielle og offentlige sektor. »Hvis man har glade investorer, så er det også lettere at rejse kapital, hvis vi skulle få brug for det. Det er derfor, at vi har valgt en market maker. På den måde sikrer vi, at det altid er muligt at købe og sælge vores aktie,« siger koncerndirektør i Trifork Jørn Larsen.

Havde vi ikke en market maker tilknyttet, kunne der godt være perioder, hvor der enten ikke var et udbud eller en efterspørgsel efter vores aktie.

Triforks market maker skal dog også sørge for, at fo skellen mellem bud- og udbudsprisen – det såkaldte spread – ikke bliver for stort. Sydbank, der er Triforks market maker, har således lovet, at forskellen mellem bud- og udbudsprisen ikke bliver over fire procent. Var der ikke en market maker knyttet til aktien, kunne du risikere, at forskellen var væsentligt større, hvilket ville gøre det uattraktivt at handle aktien.

»Fordelen for vores aktionærer er, at de altid kan både købe og sælge vores aktier. Havde vi ikke en market maker tilknyttet, kunne der godt være perioder, hvor der enten ikke var et udbud eller en efterspørgsel efter vores aktie,« siger Jørn Larsen fra Trifork.

 

Godt for investorerne

Men er market makerne ikke med til at skabe en kunstig høj pris på aktierne, når de går ind og sørger for en konstant efterspørgsel? Ikke hvis du spørger Jørn Jakobsen, der er trader i Sydbank og tager sig af den praktiske side af market making.

»Det er markedet, der skal bestemme prisen. Vores primære opgave er at mindske spændet mellem køber- og sælgersiden. Og så er vi med til at sikre, at der hele tiden er et marked,« siger Jørn Jakobsen og tilføjer: »Grundlæggende mener jeg, at du som aktionær skal være glad for, at bankerne varetager den her funktion. Den er med til at sikre, at du kan handle selv de mindre likvide aktier.«

Men bankerne gør det selvfølgelig ikke for hverken deres egne eller andres blå øjnes skyld. For det første får de et mindre beløb af virksomhederne for at påtage sig rollen som market maker, og for det andet skal de gerne kunne skabe en fortjeneste på at handle aktien inden for snævre marginer. Sidstnævnte har ifølge Jørn Jakobsen imidlertid været lidt svært på det seneste, hvor mange aktier er faldet markant.

Opgaven som market maker varetager Sydbank ved hver morgen at give bankens elektroniske handelssystem besked på at sælge og købe aktier til en given kurs. Sker det, at alle de aktier, som Sydbank har på lager, bliver købt af andre investorer, skal Jørn Jakobsen eller en anden trader justere på bankens købspris, så Sydbank igen får fyldt lageret op. Det omvendte er tilfældet, hvis lageret af aktier pludselig bliver for stort.

Udfordringen opstår, hvis der kommer en markant op- eller nedjustering i det givne børsnoterede selskab. I den situation gælder det for Jørn Jakobsen og hans kolleger om hurtigt at danne sig et overblik over situationen og finde ud af, hvor de nye salgs- og købspriser skal ligge.

»Her skal vi være vågne, for ellers risikerer vi ved en opjustering at få solgt vores beholdning af aktier alt for billigt. Derfor træder vi i sådanne situationer også ud af markedet og venter på, at aktien har fundet sit nye niveau,« siger han.

[emediate]

Tags

Anbefalede artikler