Fokus på europæiske aktier

Selv om aktiemarkedet er faldet lidt tilbage gennem de sidste par uger, er der ingen grund til fortvivlelse. Der er fortsat positive aktiemeldinger, og de europæiske aktiekurser har noget til gode i forhold til aktiestigningerne i Danmark og i USA.

INVESTERING

Tiden med de store afkast på aktiemarkedet er så småt ved at slutte, men mindre kan også gøre og PFA Pension fastholder derfor en positiv holdning til aktiemarkedet, selv om selskabet i lighed med en række andre storinvestorer ser en anelse lunkent på det danske aktiemarked.

Dermed lægger pensionsselskabet sig på linje med Nordea, Sydbank, Skagen Fondene og Bankinvest, der alle tror på stigende aktiekurser resten af året.

Indtil videre har det danske aktiemarked da også klaret sig rigtig godt i år med en kursstigning på 41 procent siden årsskiftet. Til sammenligning er de europæiske aktier steget med relativt beskedne 22 procent (se graf nederst på siden).

Noget tyder derfor på, at investorer i øjeblikket får mere værdi for pengene ved en investering i europæiske aktier. Aktiestrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea hæfter sig da også ved, at europæiske aktier slet ikke er steget i samme takt som aktierne i hhv. USA og Danmark, hvilket får ham til at se positivt på europæiske aktier.

Han peger ikke mindst på, at vurderet efter virksomhedernes indtjening, er danske aktier 30 procent dyrere end europæiske aktier.

Også aktiechef i PFA, Jesper Langmack, er skeptisk over for mulighederne på det danske aktiemarked.

Over for Jyllands-Posten vurderer han, at det danske aktiemarked kommer til at klare sig dårligere end de globale markeder, og at der hersker en vis risiko for kursfald.

Billig eksponering mod Europa

Ønsker du som privat investor at skifte dine danske aktier ud med en række af de store tunge europæiske aktier, gælder det imidlertid om at “klappe hesten” og bevare overblikket.

Køber du enkeltaktier risikerer du nemlig store udgifter til veksling af valuta og høje gebyrer til bankerne. Oven i hatten risikerer du problemer med dobbeltbeskatning af udbytte.

De fleste private investorer vil derfor være langt bedre tjent med en såkaldt passiv investering i en billig investeringsforening. Til det formål har bl.a. LD Invest etableret afdeling Europa, der brillerer med en omkostningsprocent på beskedne 0,78 procent.

Også Sparindeks tilbyder billig investering i europæiske aktier gennem afdelinger som Sparindex Europa Value eller Sparindex Europa Growth. Alle tre investeringsafdelinger er passivt forvaltede, hvilket vil sige, at de enkelte afdelinger rummer de samme aktier, som de respektive aktieindeks.

Afdelingerne vil derfor pr. definition altid klare sig næsten lige så godt som de europæiske aktier.

Aktiekursernes udvikling i 2009 

 
Grafen viser kursudviklingen for danske og europæiske aktier siden den 30. december 2008, der er lig 100.
Kilde: OMX Copenhagen Benchmark Price Indeks og MSCI Europe. Index i Euro.

 

Tags

Anbefalede artikler