FLS kan blive en super investering

Med over halvdelen af omsætningen hentet i vækstlande som Kina og Indien er FLSmidth rustet mod de værste følger af en global økonomisk nedtur.

INVESTERING

‘Side 1: FLS kan blive en super investering’

Ingeniørvirksomheden FLSmidth er et lysende eksempel på en vellykket turnaround, hvor virksomheden på blot fire år har forvandlet sig fra aktiemarkedets prügelknabe til en vækstkomet, hvor pengene vælter ned i kassen.

 

I samme periode har markedet belønnet virksomhedens udvikling med en sand kurseksplosion fra lavpunktet på 44 i 2003 til kurs 589 som topniveauet i 2008.

 

Markedets frygt for en global recession har dog siden presset kursen sydpå, og aktien handles i skrivende stund i niveauet omkring 165.

 

Men som eftertiden har vist, tog aktiemarkedet fejl af FLS-aktiens potentiale i 2003 og kan i dag meget vel have overreageret på konjunkturfrygten og sendt kursen for langt sydpå.

 

Flere hundrede millioner medlemmer af en stærkt voksende middelklasse i blandt andet Asien har nemlig stadig brug for huse at bo i og elektriske ledninger til at forsyne sig med strøm.

 

Opførelse af boliger kræver cement, som igen kræver cementfabrikker, som FLSmidth med en global markedsandel på 29 procent er eksperter i at levere. Og installering af elektricitet i boliger kræver kobberledninger, som igen kræver udvinding af kobber, som slutteligt kræver knuseog separationsudstyr, hvilket FLSmidth også leverer.

 

Så uanset mediernes mange dommedagsbasuner ser fremtiden for FLSmidth derfor ikke så skidt ud igen. Og den aktuelle kurs på 165 kan meget vel vise sig at være et fund til pengene for den langsigtede investor, der ikke bekymrer sig om kortvarige udsving.

 

Vurderet ud fra virksomhedens forventede indtjening i 2008 handles aktien nemlig til en P/E-værdi på 5,3, og med fyldte ordrebøger tyder alt på, at P/E-værdien for 2009 havner nede i niveauet omkring 4,2. Med andre ord har markedet lagt en ganske betydelig konjunkturfrygt ind i aktien.

 

Frasalg forude
FLSmidth-koncernen hviler på to ben i form af cement- og mineraldivisionen, der udgør kernen i koncernen. De to områder henter 90 procent af omsætningen hjem og er begge markedsledende. Derudover er der Cembrit, som producerer fiberplader til byggeindustrien og afviger fra resten af koncernen i sin forretningsmodel.

 

Det er derfor også planen på sigt at afhænde Cembrit. Sammenhængen mellem levering af nøglefærdigt produktionsudstyr til både cement- og mineralindustrien er derimod langt mere indlysende. Dels hviler de to ben på samme forretningsmodel, dels overlapper teknikken hinanden i mange tilfælde.

 

De to kerneområder bygger begge på en meget lidt kapitalkrævende forretningsmodel, hvor virksomhedens energi bliver lagt inden for de klassiske videnskrævende områder som udvikling, logistik og knowhow.

 

Modellen indebærer, at et fald i ordreindtaget ikke slår specielt kraftigt igennem på bundlinjen set i forhold til mere kapitalkrævende industrivirksomheder som Rockwool og H + H International.

 

Eksempelvis opjusterede FLSmidth i august 2006 omsætningen med 13 procent, hvilket kun resulterede i en opjustering af driftsindtjeningen på 18 procent.

 

Adm. direktør Jørgen Huno Rasmussen peger da også på, at næsten alle koncernens omkostninger er variable, da langt den overvejende del af produktionen er udliciteret.

‘Side 2: FLS kan blive en super investering’

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display