First North-aktier hårdt ramt

Årets turbulens på aktiemarkedet har været dyrt for de fleste investorer. Blandt de 10 værste investeringer siden årsskiftet optræder syv First North-selskaber, mens Bank Trelleborg topper listen med et kursfald på hele 76 %.

INVESTERING

‘Side 1: First North-aktier hårdt ramt’

Med et generelt kursdyk på 8,8 % siden årsskiftet har det været særdeles vanskeligt at tjene penge på aktiemarkedet i år. Men hvis du havde investeret i de 10 aktier, som er steget mest i kurs, ville du ikke desto mindre have tjent 23 % på din investering.

 

Havde du derimod kastet pengene ind i årets indtil dato værste investeringer, ville resultatet have været en halvering af formuen, viser en opgørelse baseret på Fondsbørsens kurser i perioden 28. december til 9. april.

 

Den absolutte bundskraber er bank Trelleborg, der over en weekend fik barberet 76 % af kursen. Banken var havnet i en akut likviditets-krise, som Sydbank løste ved at købe hele banken for cirka 41 øre for hver krones værdi i selskabet opgjort ultimo 2007.

 

Topplaceringen tilfalder det nordjyske industri-selskab, Auriga Industries, som i perioden har leveret et afkast til aktionærerne på hele 65 %.

 

Baggrunden for den eksorbitante kursstigning var et årsregnskab, der viste lovende takter for fremtiden. En generel høj efterspørgsel efter fødevarer og dermed også en høj efterspørgsel efter plantebeskyttelses-midler, har bidraget til kursstigningen.

 

Jyske små-selskaber står som vindere

 

I det hele taget har jyderne åbenbart forstået det med at klare sig igennem skærene i et vanskeligt marked. Blandt de øvrige vindere finder vi nemlig primært en række mindre jyske selskaber, som indtjeningsmæssigt har klaret sig godt på trods den begyndende økonomiske afmatning.

 

Det lille selskab, Expedit, der leverer inventar til detailhandlen, er således steget med 43 % efter et positivt regnskab og ligeledes positive forventninger til indeværende regnskabsår. Resultatet kan synes overraskende, da detailhandlen typisk bliver ramt hårdt under en økonomisk afmatning.

 

Fødevarevirksomheden, Hedegaard, havner med en kursstigning på 30 % på en tredjeplads. Ganske vist leverede selskabet et efter eget udsagn “utilfredsstillende” regnskab, men ind fra højre kom den svenske virksomhed, Lantmännen, og bød 520 kroner pr. aktie i selskabet. Angiveligt mener markedet dog, at prisen bør være højere, da Hedegaard-aktien i dag handles til omkring 585 kroner.

 

På fjerdepladsen finder vi sportsklubben, Århus Elite, med en kursstigning på 22 %. Aktiekursen i klubben har dog tradition for at leve en omtumlet tilværelse. Inden for den seneste tre-årsperiode, har kursen således svinget mellem 2 og 28 kroner, hvilket gør en investering til en rimelig risikabel affære, som mest er egnet for loyale fans og daytradere.

 

Industri-virksomheden DanTruck-Heden havner med en kursstigning på 14 % på en femteplads. Efter alt at dømme skal aktiens kursfremgang søges i et “tilfredsstillende, men ej prangende” årsregnskab, som signalerer, at virksomheden er på rette spor. Forventningerne til indeværende år er ligeledes ganske positive med et overskud på 10 – 15 mio. kroner før skat.

‘Side 2: First North-aktier hårdt ramt’

Tags

Anbefalede artikler