Fire grunde til at aktierne falder

Vores analyse af markedet viser, at faresignalerne fortsat hober sig op - og at aktierne inden for kort tid skal ud på en ny nedtur. Se fire grunde til, at det vil ske.

INVESTERING

Som bekendt er det næsten helt umuligt helt præcist at forudsige, hvornår en vending indtræffer på aktiemarkedet. Det er også tilfældet denne gang. Men man kan forsøge nøgternt at analysere, om der er basis for en langsigtet aktieoptur, eller om det er mest sandsynligt med en nedtur indenfor en begrænset tidshorisont. Vi er på det seneste blevet bestyrket i, at vi indenfor en begrænset tidshorisont står foran en ny nedtur.

Det betyder, at man som investor enten kan forsøge at køre med op på den fortsatte kortsigtede aktiefremgang og sidde parat ved salgsknappen. Man kan også reducere aktiebeholdningen nu og afvente næste nedtur, som uden tvivl lurer i horisonten.

Derfor vil aktierne dykke
Vi vil i det følgende gennemgå, hvorfor vi ser store problemer for aktierne forude:

For det første er det nu blevet meget tydeligt, at aktiemarkederne nu reagerer meget afdæmpet på selv meget positive økonomiske nyheder. Faktisk har der været en perlerække af overraskende positive makroøkonomiske nøgletal, blandt andet meldinger fra de amerikanske indkøbschefer gennem ISM, udviklingen i de amerikanske boligpriser og udviklingen i hussalget, samt et faldende antal nyanmeldte arbejdsløse. Med andre ord kommer disse positive nyheder ikke som den store overraskelse for markedet, og det giver ikke anledning til markant fornyet købelyst. Hvert lille spring opad lokker nye sælgere frem.

For det andet
er en række af de markedsbaserede ledende indikatorer, vi følger, for alvor ved at tabe luft: Fragtraterne for tørlast, Baltic Dry Index, fortsætter med at falde. Priser på råvarer til industriel forarbejdning, CRB Raw Industrial indeks, har ligget fladt de seneste uger, og indikatoren for det europæiske kreditmarked for usikre erhvervsobligationer, iTraxx Crossover, ligger fortsat ringere end for en måned siden.

For det tredje ser vi de seneste dages positive aktiemarkeder som en naturlig modreaktion på kursfaldet i starten af ugen. Den overordnede trendretning målt efter MACD-indikatoren er fortsat nedadgående. Vi bemærker endvidere, at kursstigningerne på det amerikanske aktiemarked torsdag og fredag skete under meget tynd omsætning. Det skal dog bemærkes, at det amerikanske aktiemarked er lukket mandag på grund af Labor Day, hvilket også har påvirket omsætningen negativt fredag.

For det fjerde – og det er efter vores opfattelse et alvorligt advarselssignal – er den lange obligationsrente begyndt at falde markant de seneste uger. Med tro på stigende økonomisk vækst og kæmpeudbud af statsobligationer over hele kloden til at finansiere offentlige vækstpakker, var det ellers forventningen, at den lange rente ville stige markant. Faktum er, at den 10-årige amerikanske statsobligationsrente siden starten af august er faldet fra 3,9 % til 3,4 %. Denne udvikling i renten har forvirret finansielle kommentatorer ganske meget.

Derfor falder den lange rente

Albert Edwards fra Societé Generale kommer efter vores vurdering med en ganske overbevisende forklaring på den faldende lange rente:

For det første har alverdens forretningsbanker for tiden travlt med at købe statspapirer. De bliver fundet af centralbankerne til stort set nul i rente på korte penge, og likviditeten anvender til at købe sikre statsobligationer. Pengene anvendes netop ikke efter hensigten til at understøtte den økonomiske vækst i samfundsøkonomien gennem udlån til erhvervslivet og private.

For det andet påpeger Edwards, at de vestlige økonomier nu med hastige skridt nærmer sig deflation med faldende priser, når det aktuelle kortvarige økonomiske opsving toner ud. Dette har obligationsmarkedet opdaget. Det har aktiemarkedet endnu ikke opdaget.

Han mener, at den betydelige overkapacitet i industriens produktionsapparat, øget konkurrence og faldende lønomkostninger vil forstærke prisfaldende på færdigvarer. Det vil trække forbrugerpriserne ud i deflations-scenarie. Når målingerne af industriproduktionen i den vestlige verden ikke falder på denne udvikling, er det fordi PMI-målingerne hos indkøbscheferne måler på produktionsudviklingen i styk og ikke værdi, lyder vurderingen.

Med andre ord bør man de kommende måneder holde et skarpt øje med udviklingen i den lange rente for at kunne vurdere, om dette billede holder stik.AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser til private investorer.

Følg med når vi køber og sælger i vores to porteføljer – prøv et fire ugers prøveabonnement og få samtidigt aktieskolebogen ‘Tjen en million på aktier’ tilsendt med posten.
Aktieugebrevet

Tags

Anbefalede artikler