Få klaret dine investeringer på fem minutter

Er du en af dem, der ikke orker at bruge tid på at investere i aktier, obligationer og så videre? Så få her nogle tips til, hvordan du nemt og hurtigt får investeret dine penge, så du kan lade dem passe sig selv i år fremover.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

På trods af finansielle kriser, viser historien, at du over tid får mere ud af dine penge, hvis du investerer dem, end hvis du lader dem visne i banken.

Faktisk bliver din opsparing mindre værd i banken, når indlånsrenten er lavere end inflationen.

For dig, som gerne vil igennem investeringshysteriet så hurtigt og nemt som muligt, er investeringsforeninger måske svaret. Her sidder kyndige folk, som analyserer finansmarkederne på kryds og tværs.

Den vigtigste regel: Spred dine investeringer

Det er essentielt at sprede sine investeringer, og foreningerne er underlagt krav om at gøre netop det.

”En tilfredsstillende spredning opnås i praksis kun gennem investering i fællesskaber som eksempelvis investeringsforeninger eller de såkaldte ETF'ere,” siger Bertel Rasmussen, der er investeringsrådgiver i firmaet Kirstein, som rådgiver institutionelle investorer.

Din udfordring er, ifølge ham, at finde den rette investeringsforening. Her vil det nemmeste være at betale nogen for at finde den, men hvis du selv vil prøve at finde den rette forening og strategi for dig, så læs videre.

Start med at spørge dig selv om, hvor risikovillig du er. Du må satse stort for at vinde stort – men kan også tabe stort. Måske vil du helst bare sikre dig et solidt afkast af dine penge.

Her får du Bertel Rasmussens bud på, hvordan du investerer bedst på rekordtid:

  • Vær realistisk omkring det forventede afkast.
  • Sats på investeringsforeninger, evt. i kombination med kontanter.
  • Hav fokus på omkostningerne ved valg af investeringsforening.
  • Du kan ikke slå markedet på dine evner.
  • Vælg en lang og praktisk investeringsstrategi.
  • En investeringsstrategi bør ikke ligge passivt i 40 år.

Start med at forventningsafstemme

Den gennemsnitlige investor har tjent styrtende med penge de seneste år, men det er ikke ensbetydende med, at du kan hoppe på toget nu og forvente en mangedobling af dine penge.

”Det vigtigste punkt er at afstemme forventningerne med realiteterne. De seneste års høje afkast på specielt danske aktier og obligationer skal ikke lede potentielle investorer til at tro, at de kommende år vil bringe noget af det samme. Det gør de ikke,” siger Bertel Rasmussen.

”Hvor man for bare nogle år siden på en portefølje med 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer kunne forvente et afkast før omkostninger på 5 pct., ligger det forventede afkast på en tilsvarende portefølje i dag tæt på 3 pct.”.

Det skyldes ifølge Bertel Rasmussen en meget aggressivt ført pengepolitik, som har ført til det nuværende lave renteniveau, ”hvilket har presset de forventede afkast ned på både obligationer og aktier.”

En udfordring at vælge forening

Det er ikke bare a-walk-in-the-park at vælge investeringsforening, siger Bertel Rasmussen.

”Det er en vanskelig disciplin at vælge den rigtige investeringsforening. Professionelle investorer bruger mange ressourcer på det, og for den private investor kan det bedst beskrives som en famlen i blinde.”

”Vores råd til private, der ønsker at udvælge en investeringsforening, er i høj grad at skele til foreningens omkostninger, hvilket evt. kan ske i kombination med en analyse af de historiske afkast."

Store prisforskelle

Der er stor forskel på, hvor meget en investeringsforening opkræver for at forvalte din portefølje. Der er aktivt forvaltede foreninger, som løbende justerer sine investeringer, og passive foreninger, som har bundet investeringerne op på et bestemt indeks.

De førstnævnte er dyrere at drive og dermed også dyrere for dig at købe ekspertise af, end de passive foreninger er. 

De aktive forsøger at ”slå markedet” og sikre dig afkast, som ligger over markedets gennemsnit. De passive forsøger at ramme markedets gennemsnit. Det er naturligvis nemmere at ramme gennemsnittet end at slå det, og derfor kan en passiv forening sagtens være din bedste mulighed.

Vælg få og enkle foreninger

Sørg for at satse på få foreninger for at holde omkostningerne nede.

”Det tjener dig bedst at vælge få investeringsforeninger med fokus på eksempelvis globale aktier og højrenteobligationer indenfor lande og virksomheder,” siger Bertel Rasmussen.

Hold dig fra specialforeninger og komplekse produkter, lyder rådet. Det er typisk alt for dyrt for private investorer.

”For aktivklasser med lav risiko som eksempelvis danske obligationer og virksomhedsobligationer med høj kreditstatus, er de forventede afkast i øjeblikket så lave, at de ikke kan dække investeringsomkostningerne.”

Faktisk kan det i nogle tilfælde blive så dyrt at investere, at det bedre kan betale sig at beholde sin penge i banken til en  rente på 0 pct.

”Et renteniveau, som mange institutionelle investorer misunder dem,” siger Bertel Rasmussen for at understrege pointen om at vælge en eller få foreninger.

Vær ydmyg

Måske har du fået øje på en god fidus, men for de fleste privatinvestorer betaler det sig at holde fødderne på jorden og acceptere, at det er svært at være klogere end alle de andre.

”Til trods for de lave forventede afkast, tror mange investorer, at de fortsat kan skabe høje afkast gennem at investere "klogere" end gennemsnittet og dermed slå markedet. Al analyse viser dog, at det tjener sig at være ydmyg her. De andre læser også regnskaber,” siger Bertel Rasmussen.

Tænk langsigtet

Du bør tænke laaangt ud i fremtiden, når du investerer, mener Bertel Rasmussen.

”I det nuværende marked gælder de mere universelle råd. Den private investor bør anlægge en langsigtet investeringsstrategi med en bred eksponering til nogle udvalgte hovedaktivklasser,” siger han.

”En køb og hold-strategi  baseret på ti af de største danske aktier kan virke fristende, men denne vil være for risikabel, og du skal også forholde dig til udvælgelse, implementering og vedligeholdelse af porteføljen.”.

Revidér en gang imellem

Du kan desværre ikke bare læne dig tilbage i flere årtier, når du har fundet dine investeringsforeninger.

”Man bør gå sin strategi efter med års mellemrum for at justere for eventuelle markedsændringer,” lyder det sidste råd fra Bertel Rasmussen.

Tags

Anbefalede artikler