Euforien ved at gå ud af markedet

Troen på et hurtigt økonomisk opsving har ført aktierne meget langt op, men tvivlen begynder nu at nage, fordi de hårde økonomiske nøgletal næppe vil vise den forventede fremgang.

INVESTERING

Selvom vi for nylig købte Vestas og Bang & Olufsen (og solgte Xact Bear) i Spekulationsporteføljen, har vi ikke ændret syn på aktiemarkederne: Vi ser fortsat langt større sandsynlighed for en korrektion ned end for yderligere massive kursstigninger.

Vi bemærker da også, at aktiemarkederne de seneste uger har tabt styrke og lige nu peger meget mere ned end op. Det amerikanske aktiemarked lukkede fredag med endnu et fald (dog under moderat omsætning). Og det betyder, at der efter to lukkedage på det danske aktiemarked er lagt op til en ret negativ åbning mandag morgen.

Umiddelbart kan det danske aktiemarked godt starte ca. 2-3% nede. Men det vil i sidste ende afhænge af, hvad der sker på de asiatiske aktiemarkeder natten til mandag.

20% fald i amerikansk bankindeks
Det toneangivende S&P 500 indeks mødte for 2-3 uger siden modstand omkring 930 niveau – lige under 200 dages glidende gennemsnit i 940-niveau. De seneste uger er det retningsgivende indeks sivet tilbage. Billedet ses tydeligst i det amerikanske bankindeks, som har tabt næsten 20%.

Vi bemærker tillige, at det amerikanske halvlederindeks (sox.x) efter et brud over 200 dages glidende gennemsnit, nu også er faldet markant tilbage. Sox.x ligger nu lige omkring både 50 og 200 dages glidende gennemsnit. Vi anser udfaldet her op eller ned som meget afgørende for den overordnede tendens fremad.

Grundlæggende holder de fleste ledende økonomiske indikatorer flot stand efter et par måneder med positive signaler. Den tøvende holdning på selve aktiemarkedet skyldes nu et behov for at få bekræftet de positive signaler med mere hårde økonomiske nøgletal.

I sidste uge kom data, som viste at den amerikanske industriproduktion faldt med 0,5% i april. I denne uge kom data, som viste at antallet af nye byggetilladelser og nystartede boligbyggerier var markant lavere end analytikerne havde ventet. I både denne og forrige uge var der flere nyanmeldte arbejdsløse end forventet.

Så grundlæggende er det fortsat meget vanskeligt at se de store lyspunkter, trods en efterhånden meget rodfæstet tro på bedre tider forude.

Tvivlen begynder at nage
Bedre vilkår på det internationale kreditmarked og opbremsning i den bratte økonomiske nedtur har uden tvivl skabt grundlag for fremgang på aktiemarkederne. Men vi vurderer stadig, at aktierne er løbet langt foran den økonomiske virkelighed.

Troen på et hurtigt økonomisk opsving har ført aktierne meget langt op. Men blandt de mange optimister vil tvivlen nu begynde at nage, eftersom de hårde økonomiske nøgletal næppe vil vise den fremgang, de håber på.

For det første tyder meget på, at kreditvilkår og bankernes udlånsvillighed fortsat vil ligge på et meget lavt niveau, trods en markant bedring af bankernes likviditet og lavere implicit konkursrisiko i erhvervsobligationer.

Der vil fortsat komme store udlånstab i danske og udenlandske banker, og det vil generelt føre til stor tilbageholdenhed. Dette vil lægge en dæmper på al investeringsaktivitet, eksempelvis indenfor byggeri, forbrugerkøb af varige forbrugsgoder og udvidelse af virksomhedernes arbejdskapital.

For det andet er der fortsat et meget stort overskud af boliger på det amerikanske boligmarked. Det vil betyde et vedvarende pres på priserne, antageligt langt ind i 2010. Senest er salget af eksisterende boliger kun steget på grund af flere tvangsauktioner.

Samtidig er det amerikanske erhvervsejendomsmarked fortsat på vej ned ad bakke med stadig flere ledige lejemål. For det tredje ventes forbrugernes adfærd at lægge en markant dæmper på privatforbruget i flere år frem, dels på grund af stigende arbejdsløshed, men i endnu højere grad for at genopbygge den “private” finansielle balance: tab på friværdier i boligen, på pensionsopsparingen og på andre aktiebeholdninger betyder, at der lægges mere til side til opsparing end tidligere.

Da tre fjerdedele af amerikansk økonomi trækkes frem af privatforbruget, vil det lægge en markant dæmper på den økonomiske vækst i flere år frem.

AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser til private investorer. Få et 4 ugers prøveabonnement sammen med en aktieskolebog: Aktieugebrevet

Tags

Anbefalede artikler