En funklende investering

Finansiel krise fører helt automatisk til, at investorer ser efter de mere sikre råvarer. Det har også medført, at diamanter de seneste år er blevet efterspurgte investeringsobjekter.

INVESTERING

Det er ikke en adresse, som bare udleveres over telefonen, men hvis du slipper igennem nåleøjet, er Sidsel Dalby Glerups arbejdsplads i Hellerup en af de mere usædvanlige. På væggene hænger certifikater i rammer og fortæller, at hun ikke bare er frøken hvem-som-helst.

Hun har forstand på diamanter, og værktøj og mikroskoper underbygger påstanden. Sidsel Dalby Glerup ejer Dalby Diamonds, hvor hun både hjælper folk med at finde sten til smykker, som hun selv designer og leverer, men også diamanter til ren investering.

Det ustabile finansielle verdensmarked har resulteret i en stigende efterspørgsel efter investeringsdiamanter. Grunden er simpel.

»Der findes kun en begrænset mængde af diamanter i investeringskvalitet. Derfor bliver jordens ædleste råvare den sikre havn, når det finansielle verdenshav er ustabilt, og det kan give god mening at risikosprede sin portefølje over i diamanter, hvis du har mulighed for det,« forklarer Sidsel Glerup Dalby.

Men investeringsdiamanter er en videnskab for sig, og bør ikke forveksles med de mange diamanter af ringere kvalitet, som verdensmarkedet også rummer.

»Der findes masser af dårlige diamanter i verden. Først og fremmest, dem som bruges i industrien, men også til billige smykker. Investeringsdiamanter er en anden sag,« siger Sidsel Dalby Glerup.

Hun har tidligere levet af at opkøbe privates guld og smelte det om, men for nogle år siden faldt hun pladask for det sammenpressede kulstof. Investering i diamanter er dog langt mere komplekst end investering i guld, for mens »guld bare er guld«, der kan opdeles i karat efter lødighed og byttes lige over, så er diamanterne helt deres egne og langt hen ad vejen unikke.

»Ingen diamanter er 100 procent identiske. De klassificeres og certificeres ud fra en række krav, men kan ikke byttes ’lige over’ på samme måde som guld, og de kan derfor heller ikke handles efter en nøjagtig fastsat pris,« siger Sidsel Dalby Glerup.

Rekordpris i Geneve
Netop fordi der ikke findes et fast og skudsikkert globalt prisindeks, der kan bruges som pejlemærke, afgøres prisen på de enkelte sten alene af udbud og efterspørgsel.

Det gælder blandt andet for The Pink Star. En diamant der sidste år blev solgt til over 462 millioner kroner på en auktion i Geneve. Udbuddet af diamanter i den kaliber er så sjældent, at prisen bliver skyhøj.

Men for den gennemsnitlige danske investor er der også noget at komme efter på diamantmarkedet, og her er hendes anbefaling klar.

»Gå efter løse diamanter. Oftest vil en investeringsdiamant være et såkaldt round brilliant cut med en farve mellem D og F og en klarhed, der ligger i den bedste ende af skalaen. I det tilfælde har du noget fornuftigt. Køb mindst en carat, og gå op i carat, hvis du har budgettet til det,« siger hun og tilføjer, at prisen på en carat af denne type begynder ved 80-100.000 kroner.

De seneste 10 år har netop sådan en investering kastet i omegnen af 35 procent af sig, men hvis du har budget til at komme helt op i fire carat, har denne type investering de seneste 10 år kastet 170 procent af sig.

Ifølge Sidsel Dalby Glerup bør du dog huske, at få et certifikat fra Gemological Institute of America, når du handler diamanter. På den måde undgår du de såkaldte konflikt- eller bloddiamanter. Generelt gælder dog den evigt gode regel, hvis du selv vil investere i diamanter:

»Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det også. Pas på hvem du handler med, og især hvis de opsøger dig. Hvis der står en afrikaner foran din dør og vil sælge dig en diamant, så skal du nok lige overveje det,« siger Sidsel Dalby Glerup. 

En alternativ børneopsparing
En, der har prøvet at investere i diamanter, er den private investor Kim Mikkelsen. Udover at investere i sport, vin og helt almindelige værdipapirer er han ved en enkelt lejlighed gået efter de dyre sten.

»Det var i 2009, da finanskrisen ramte. Priserne på det tidspunkt var lave og faktisk lidt faldende. Jeg satte mig grundigt ind i markedet, og til sidst tog jeg til Dubai og kiggede på markedet. Jeg har aldrig fået et bedre tilbud på netop denne type diamanter, så jeg tror, jeg gjorde en god handel,« siger han.

De dyre sten, som Kim Mikkelsen ikke vil afsløre prisen på, er ment som en børneopsparing til hans i dag seksårige søn. Derfor ligger de trygt i en bankboks.

Det er han glad for, selv om det formentligt bliver hans eneste investering i diamanter nogensinde, for han regner med, at handelsværdien på diamanterne allerede er 50 procent højere i dag.

»Jeg vil helst investere i noget, som hurtigt kan sælges igen, og det egner diamanter sig ikke til. Jeg vil faktisk kraftigt advare mod, at man spekulerer i diamanter, selv om de for nyligt er steget meget i værdi. Hvis du køber en diamant til 10.000 dollar i dag, kan du sælge den for 7.000 dollar i morgen. Der er ingen andre investeringsobjekter, der er så store handelsomkostninger ved. Derfor skal du i hvert fald have fem år til at holde på din investering,« siger han.

Spørg de kloge
Han anbefaler, at hvis du alligevel har lyst til at kaste dig ud i et eventyr med diamanter, at du så tager en ekspert med på råd.

»Diamanter er et totalt uigennemsigtigt marked, så man skal alliere sig med en ekspert og sørge for, at den dealer, man handler med, har certifikaterne i orden. Men man skal også spørge flere eksperter, og det løber hurtigt op, for de skal jo også have smør på brødet,« siger Kim Mikkelsen.

Dertil kommer handelsomkostninger, som for diamanters vedkommende kan løbe op i 20 procent, hvilket er uhørt højt i forhold til for eksempel ejendomshandler, hvor mæglere og statskasse skal have i omegnen af fem procent af handlens værdi.

Kim Mikkelsen er dog glad for sin diamantinvestering til sønnen. For der er også fordele ved det.

»De er meget smukke, de er nemme at opbevare, og så er det ikke en uendelig ressource, hvilket gør, at de altid vil have en tendens til at stige i værdi, eftersom de kendte miner løber tør,« siger han.


Fra Penge & Privatøkonomi, april 2014

Tags

Anbefalede artikler