En flodbølge af negative nøgletal

Stigende erkendelse af, at gældsproblemerne i de sydeuropæiske økonomier, især Grækenland, i bedste fald vil slå dybe revner i Euro-samarbejdet. I værste fald vil det få samarbejdet til at bryde sammen, eller enkeltlande til at trække sig ud.

INVESTERING

I knap to uger har det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks nu danset rundt lige under 50 dages glidende gennemsnit.

Vi tolker det på den måde, at den positive korrektion efter den store nedtur i slutningen af januar og starten af februar, nu er ved at være overstået.

Vi anerkender, at en overraskende stor andel af de amerikanske selskaber kom ud af 4. kvartal 2009 med et resultat, der var bedre end forventet af analytikerne.

Men samtidig ser det fremadrettede økonomiske markedsmiljø ud til at blive forværret de kommende måneder.

Overordnet ser vi fortsat langt større sandsynlighed for en længere nedtur på aktiemarkederne, end det modsatte.

Brud op gennem 50 dages glidende gennemsnit i ca. 1110 vil være positivt. Vi ser absolut best case som en fornyet test af den gamle top i ca. 1150, med mindre de økonomiske nøgletal fremadrettet bliver meget bedre.

Til gengæld vil brud ned gennem 1050 være kritisk – og signalerer yderligere nedtur.

De seneste uger har der været en flodbølge af skuffende økonomiske nøgletal, der langt fra har levet op til analytikernes forventninger.

Det er været meget overraskende i hvor høj grad, markedet har ignoreret de negative signaler.

Vi mener fortsat, at hovedparten af markedsdeltagerne har skyklapper på: De fokuserer på, at inflationen fortsat er lav, og at centralbankerne næppe vil sætte de korte renter op lige foreløbig.

Flere arbejdsløse i USA

De skuffende økonomiske nøgletal handler blandt andet om et større antal nyanmeldte arbejdsløse i USA en forventet (496.000 mod forventet 460.000), ordreindgangen efter varige gode faldt 0,6 % (excl. transport) mod forventet + 1,0 %: Samtidig faldt ordreindgangen efter kapitalgoder (en indikator for erhvervslivets investeringer) efter plusser de seneste måneder. Forbrugertilliden fra Conference Board tog et gevaldigt dyk. Endelig skuffede både salg af nye og af eksisterende ejerboliger – og FHFA Housing Price Index faldt med 1,6 % mod forventet + 0,4 %.

Samtidig ignorerer markedsdeltagerne i høj grad også de accelererende ubalancer, der er opstået efter at myndigheder over hele kloden har gældsat sig til op over skorstenen.

Euro-samarbejdet i problemer

Især omkring gældsproblemerne i de sydeuropæiske økonomier, især Grækenland, er der en stigende erkendelse af, at det i bedste fald vil slå dybe revner i Euro-samarbejdet, i værste fald vil det få samarbejdet til at bryde sammen, eller enkeltlande til at trække sig ud.

I dag kalder økonomiprofessor og nobelpristager Paul Krugman EU-landenes regeringer uansvarlige og arrogante, fordi de indførte en fælles mønt, før landene i realiteten var parate til det.

Et opbrud i EU-samarbejdet anser han dog for urealistisk, og spådommen lyder, at det ville udløse “the mother of all financial crisis”.

Arbejdsløshed og faldende realløn

Eneste udvej synes på kort sigt at være en flerårig periode med deflation i kriseramte gældsatte lande med en pinefuld, stigende arbejdsløshed og faldende realløn til følge, vurderer han.

Men hvad skal regeringerne så gøre ved de overdrevent store gældsbyrder, spørger Albert Edwards fra Société Générale i en ny analyse.

Han skriver, at økonomer er polariserede mellem på den ene side at mene, at de store budgetunderskud skal reduceres kraftigt for at undgå situationer, hvor enkeltlande ikke kan honorere deres gæld samtidig med stigende, lange renter.

På den anden side mener den anden fløj af økonomer, at besparelser kun vil øge problemerne, og at underskuddene derfor gerne må accelerere yderligere.

Begge udveje siger noget om, hvor den europæiske økonomi er på vej hen, lyder hans vurdering.

Edwards’ konklusion er, at uanset, hvordan Grækenland får hjælp med at håndtere de aktuelle finansieringsproblemer, så er det kun et spørgsmål om tid, før eurosamarbejdet krakelerer.

Han tror ikke, at de sydeuropæiske befolkninger vil acceptere en årelang økonomisk nedtur og dens konsekvenser – og på den baggrund ser han stor risiko for stigende social ulydighed og fremkomsten af ny ekstremistiske nationalsocialister, som vil svække demokratierne – og deres mulighed for at kæmpe sig ud af deres økonomiske problemer.

Tags

Anbefalede artikler