Ekspertens tips til den dovne investor

Hvis du er typen, der ikke gider at bruge længere tid end allerhøjest nødvendigt på dine investeringer, så læs med her, hvor investeringsrådgiver Susanne Arvad giver sine tips til 'den dovne investor'.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

På trods af finansielle kriser viser historien, at du over tid får mere ud af dine penge, hvis du investerer dem, end hvis du lader dem visne i banken.

Faktisk bliver din opsparing mindre værd i banken, når indlånsrenten er lavere end inflationen, som det ses i øjeblikket.

Direktør i Arvad Finanshus, Susanne Arvad, kommer her med sine bedste tips til dig, der vil investere, men gerne have det overstået som hurtigt og nemt som muligt.

Køb, behold og tilpas behov 

Kan man bruge fem minutter på at investere i dag – og lad tingene køre af sig selv i 10, 20, 40 år?

”Personligt har jeg den investeringsstrategi, at jeg køber for at beholde, og den er jeg tro over for,” siger Susanne Arvad.

”Nogle gange har det været en succes, f.eks. med Genmab. Andre gange ser det ud til at være en dårlig investering som med Bang og Olufsen”.

”Generelt, når det handler om økonomi, så skal du kigge det igennem løbende med et passende interval, således at det tilpasses livscyklus og fremtidens ønsker og behov.”

”Så nej, du bør ikke købe værdipapirer og så vente 40 år med at kigge på dem igen,” siger hun.

Investeringsforeninger er svære at gennemskue

Skal man bare sætte alt i én eller flere investeringsforeninger?

”Personligt synes jeg, at investeringsforeninger er kedelige. Det er svært at gennemskue omkostninger mv.”

”Så jeg foretrækker investering i værdipapirer, jeg kan forholde mig til, som jeg løbende kan holde mig opdateret på, og som, jeg synes, gør en forskel i samfundet.”

”Og så ser jeg ikke mindst på, om de er gode til det, de laver.”

Første step: find ud af, om du vil investere i danske eller udenlandske værdipapirer

Hvis du ikke vil bruge tiden at forholde sig til sine investeringer løbende, er investeringsforeninger så svaret, og hvordan finder du den eller de bedste af slagsen?

”Økonomi handler om tillid, og det samme gør sig gældende for investeringsforeningerne.”

”Først bør du som invester afklare, om du skal have danske aktier, udenlandske aktier, danske obligationer eller udenlandske obligationer. Det er i min verden første step.”

”Derefter skal du inden for den ønskede kategori eller de ønskede kategorier et step længere ned”.

Udvælg din investeringsforening

”Når du har gjort det klart, er du klar til at vælge investeringsforeningerne ud,” siger Susanne Arvad.

”Deres historiske afkast kan være ét parameter. Hvem der sidder for enden af bordet for foreningen, kan være et andet, bæredygtighed et tredje.”

Kig på omkostningerne

”Omkostninger bør også indgå i dine overvejelser, for sådan kan du komme frem til det rigtige valg for dig,” siger Susanne Arvad.

”Desværre er det ofte ikke sådan, udvælgelsen sker. Den foregår i stedet ved, at din bankforbindelse har et samarbejde med en bestemt forening, og derfor forvaltes de fleste Nordea Bank-kunders investeringer af Nordea Invest, Danske Bank-kunder af Danske Invest og så videre.”

”Så mit generelle råd er, at har du investeringsbeviser, eller påtænker du at købe investeringsbeviser, så søg rådgivning udenfor banken, da de alene vil præsentere dig for de produkter, de tjener på at sælge.”

”Vær også opmærksom på, at prisen på handel med værdipapirer og opbevaring af disse er meget forskellige. Nogle steder handler man eksempelvis til 29 kr. og andre til minimum 75 kr.”

”Så det er tidskrævende at købe værdipapirer,” siger Susanne Arvad.

Arvad Finanshus er et såkaldt uvildigt økonomisk rådgivningsfirma. Det vil sige, at honarerer alene betales af firmaets kunder. I banken er din rådgivning ofte gratis, men til gengæld kan banken have en økonomisk interesse i at få dig til at investere via bankens egen investeringsafdeling f.eks.

Tags

Anbefalede artikler