Du skal købe aktier nu, hvis du tror på et britisk "ja"

Den britiske afstemning om EU kan udløse stor dramatik på de finansielle markeder. Læs mere her om, hvordan du skal forholde dig, hvis det bliver enten et ja eller nej.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Hvad gør du som investor lige nu, hvor truslen om et Brexit giver store dønninger på de finansielle markeder?

Det kommer an på hvilken type investor du er - og om du selv tror på et ja eller et nej fra briterne den 23. juni.

Har du selv en skarp mavefornemmelse af, at briterne stemmer ja, kan det være et godt tidspunkt at købe flere aktier netop nu, vurderer Sydbank i en ny analyse. 

Aktiekurserne er gennem den seneste uge faldet betydeligt af frygt for et Brexit. Ender briterne med at stemme ja, forventer Sydbank et lettelsens suk blandt investorerne, så aktierne genvinder en stor del af det, der er blevet tabt i de seneste dage. Det betyder dog ikke, at alle der tror på et britisk ja, skal styrte ud og købe aktier for alle sparepengene. 

Du skal naturligvis have råd til, at aktiekurserne kan falde, hvis briterne i stedet stemmer nej. Risikovillige og relativt kortsigtede investorer, der tror på et britisk ja, kan samtidig overveje at købe britiske pund, der sandsynligvis vil blive styrket ved at ja.

Har du derimod en klar mavefornemmelse af, at briterne stemmer nej, og er du en relativt kortsigtet investor, giver det god mening at nedbringe sin andel af specielt europæiske aktier i porteføljen. I stedet kan man købe sikre obligationer fra Danmark eller Tyskland, som sandsynligvis vil stige i kurs ved et britisk nej. 

Du skal dog være opmærksom på, at sikre danske og tyske obligationer er ekstremt dyre, så mange har negativ effektiv rente. Den kortsigtede risikovillige investor, der tror på et britisk nej kan desuden købe japanske yen, som ofte bliver styrket i forbindelse med finansiel uro og sandsynligvis også vil blive det ved et britisk EU-nej. Endelig kan man overveje at købe guld eller andre ædelmetaller, som formentlig også vil stige i pris ved et britisk nej.

Har du ikke nogen klar fornemmelse af, hvad briterne vil stemme, og er du en relativt langsigtet investor, bør du se igennem den aktuelle uro på de finansielle markeder og ikke købe eller sælge i panik. Som investor skal man være tro mod sin overordnede risikoprofil og investeringshorisont og acceptere, at der indimellem kommer perioder, hvor bølgerne går højt på de finansielle markeder.

Tags

Anbefalede artikler