Disse aktier taber stort på Kinas krise

Se, hvilke danske og europæiske aktier, der lider under Kinas valutadevalueringer.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Hvis Kina devaluerer deres valuta yderligere, kan det give store kursfald til de europæiske og danske aktier, der eksporterer meget til Kina, deriblandt Carlsberg og Rockwool.

Det er især de europæiske selskaber, der eksporterer til Kina eller ligger i direkte konkurrence med kinesiske selskaber, der taber på de kinesiske devalueringer. Det fortæller Amy Y. Zhuang, der er Senioranalytiker i Nordea med fokus på Kina og Asien. 

”Selskabernes indtægter i Kina vil blive mindre værd på grund af den lavere valuta, og europæiske virksomheder skal konkurrere med kinesiske virksomheder, der nu kan sælge deres produkter billligere,” siger Amy Y. Zhuang.

Yderligere devalueringer på vej
Jon Abakka, der er analytiker i Handelsbanken, forventer yderligere devalueringer i Kina inden for de næste 10 dage. Foreløbigt har Kina devalueret med cirka 3,5 pct., men det ville ikke overraske Jon Abakka, hvis devalueringen kommer helt ned på 10 pct..

”Kina er inde i en periode med svag vækst og faldende eksport,” siger Jon Abakka, der tror, at hensigten med devalueringen er at styrke den kinesiske eksport.

Yderligere devaluering vil ramme flere europæiske virksomheder. Nokia og Ericsson vil eksempelvis blive stillet markant svagere i forhold til konkurrenten, Huawei, på det asiatiske telemarked. Også virksomheder som H&M, Novo Nordisk og ABB, der har meget eksport til Kina, kan blive ramt, forklarer Jon Abakka.

I Danmark forventer han, at Carlsberg og Rockwool vil blive ramt hårdest.

Rockwool har en eksponering på 10 pct. af deres omsætning i Asien, og for Carlsberg er tallet 15 pct.. ”Når Kina devaluerer deres valuta, vil en kinesisk øl blive billigere end en Carlsberg i Kina,” siger Jon Abakka. 

Han forventer, at flere lande i regionen vil følge Kinas eksempel og devaluere deres valuta i det næste stykke tid.

Tags

Anbefalede artikler