Dine aktier står ved en skillevej

Fortsatte stigninger på aktiemarkedet kræver vækst i omsætningen - og udebliver væksten, skal kurserne ned.

INVESTERING

Aktier er gennem de sidste mange kvartaler fortrinsvis blevet trukket op af pengepolitiske stimuli fra verdens centralbanker samt en massiv omkostningsreduktion i virksomhederne. Den indtjeningsvækst vi har set i virksomhederne er dermed kommet fra, at man har tilpasset produktionen og skåret i omkostningerne.
”Aktierne står ved en skillevej, hvor fortsatte stigninger skal bæres og understøttes af en vækst i omsætningen drevet af øget efterspørgsel i økonomierne,” vurderer aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

Markedet har andre forventning
Indtjeningen er grundlæggende det, der historisk har trukket aktiemarkedet, og det er også indtjeningen, der fremadrettet skal trække en forsat positiv udvikling. Problemet er, at når man ser på analytikernes forventninger til omsætningen og indtjeningen på de amerikanske selskaber er der én kæmpe udfordring.
Man regner med, at omsætningen vil ligge uændret i 2013, samtidig med at man forventer kraftig stigende indtjening. Da lønsomheden i virksomhederne er i top, og det som investor er svært at se en yderligere markant forbedring i denne, kan det ikke lade sig gøre at opnå en så kraftig indtjeningsfremgang uden omsætningsvækst.

Korrektion er mulig
Indtjeningen skal komme gennem øget omsætning.
”Selskaberne kan simpelthen ikke forsat øge indtjeningen ved at skære i omkostningerne, som man har gjort de seneste mange kvartaler,” siger Otto Friedrichsen.
Han mener, at hvis omsætningen ikke kommer i løbet af de kommende kvartalter, er der en reel risiko for, at aktierne får en tur nedad.

 

Tags

Anbefalede artikler