Dine aktier kommer på pinebænken

Der er udsigt til store kursfald på fredagens aktiemarked. Læs her, hvilke af dine aktier der vil falde mest, og hvor du måske kan gemme dine penge mere sikkert.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Der er lagt i kakkelovnen til en nedtur af den lede slags på det danske såvel som de øvrige europæiske aktiemarkeder i fredagens handel.

Det står klart, efter at optællinger fra 377 ud af de 382 valgdistrikter ifølge The Guardian viser, at "leave"-siden har fået cirka 52 pct. af de afgivne stemmer mod "remain"-sidens 48 pct.

Torsdag lukkede det danske eliteindeks, C20 Cap, 1,9 pct. højere i indeks 1023,47 hjulpet på vej af troen på, at briterne ville forblive i EU. Men fredag morgen tyder alt på, at Storbritannien i stedet har retning mod exit-døren i EU, og det kommer til at gå hårdt ud over aktiemarkederne.

"Når markederne åbner i Europa, vil vi uden tvivl opleve et blodbad på aktiemarkederne. Vi forventer kursfald rundt om i Europa på 5-15 pct. i løbet af dagen. Det kan blive et af de største kursfald på en enkelt dag nogensinde," skriver Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

"Der vil være kraftige kursfald i Europa og herunder Danmark. Det er i høj grad en flugt mod sikkerhed, som præger markederne. Investorerne går ud af pundet og aktier og over i guld, yen og renter. De forsøger at tage risiko ud af porteføljerne," siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

Enkelte selskaber særligt udsatte

Det kan meget vel gå særligt hårdt ud over danske banker, der presses af faldende renter, og selskaber som Coloplast, Carlsberg, Pandora og DSV, der har betydelig aktivitet på det britiske marked.

Coloplast har Storbritannien som sit største marked, og onsdag erkendte topchef Lars Rasmussen også over for Ritzau Finans, at et britisk EU-exit kan ramme selskabet negativt. Coloplast-aktien hoppede ellers 2,6 pct. torsdag.

Imidlertid sælger Carlsberg mange øl og Pandora mange smykker på det britiske marked, hvorfor disse selskaber meget vel kan få en gevaldig mavepuster i fredagens handel, efter at de torsdag steg henholdsvis 1,1 og 1,2 pct.

Også DSV henter en stor del af sin omsætning i Storbritannien, og da selskabet er konjunkturfølsomt, kan unionsudtrædelsen blive en dyr affære for DSV-aktien fredag. Torsdag steg transportaktien 2,5 pct.

Blandt sidepapirerne kan brexit-spotlightet meget vel lyse på porebetonproducenten H+H, der henter omkring 50 pct. af sin omsætning på det britiske marked, og et farvel til EU kan derfor ramme selskabet hårdt. Torsdag steg aktien 6,8 pct.

Der vil ligeledes være fokus på Mærsk, som torsdag havde en fremragende børsdag, efter at konglomeratet kom med to store nyheder. Selskabet sagde farvel til topchef Nils Smedegaard Andersen, og samtidig varslede formand Michael Pram Rasmussen, at bestyrelsen overvejer store forandringer i den nuværende forretningsstruktur. Torsdag steg rederiets B-aktie hele 11,9 pct.

Olieprisen falder fredag morgen 6,1 pct. til 47,80 målt på Brent-olien.

Gem dig i Novo

Langt de fleste danske aktier vil blive heftigt udfordret i fredagens handel, men Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, påpeger, at Novo Nordisk meget vel kan agere tilflugtssted for investorerne og derfor klare skærene.

"Novo Nordisk kommer næppe heller til at stige i dag, men et fald, som er mindre end markedet, kan virke aktielindrende," skriver han i en kommentar.

 

Tags

Anbefalede artikler