Din nøgle til aktiesucces i 2014

Havde du fuldstændig styr på aktiemarkederne i 2013, og fik du skiftet de kinesiske aktier ud med danske i tide? Hør de gode råd fra Danske Invests ekspert.

INVESTERING

2013 blev et godt aktieår med tocifrede stigninger. Men 2013 blev også et rædselsfuldt aktieår, hvor de seneste års flotte kursstigninger blev afløst af røde tal. Begge konklusioner er rigtige, alt efter hvor du investerede dine penge.

Investorerne på de europæiske markeder fik et rigtig godt 2013, hvor de europæiske aktier bredt set steg med knap 20 pct. Der var endda enkelte lande, der for alvor skilte sig ud på den gode måde: I Tyskland steg det toneangivende indeks med godt 27 pct., og Danmark lagde sig i førertrøjen med en stigning i C20-indekset på over 30 pct.

Tilfredshed i USA
Ovre på den anden side af Atlanten kunne politiske slåskampe og bekymringer omkring den amerikanske centralbanks obligationsopkøb heller ikke bremse investorerne. Det amerikanske Standard & Poor’s-indeks steg med over 20 pct. i 2013. Og i Japan blev præsident Abes reformer hilst velkommen af investorerne, der sendte japanske aktier op med knap 23 pct. Alle tal er målt i danske kroner.

Disse stigninger kunne investorer i nye markeder kun slukørede betragte. De seneste års flotte stigninger i de nye økonomier blev i 2013 afløst af store kursfald. I Kina lukkede og slukkede aktiemarkedet 2013 med et fald på over 10 pct. - også målt i danske kroner. Det samme gør sig gældende, hvis man betragter nye markeder mere generelt.

Husk risikospredningen
Udviklingen viser, at det kan være meget svært at gennemskue markederne og endnu sværere at forsøge at finde ud af, hvor aktiemarkederne kommer til at udvikle sig bedst, forklarer produktchef for Danske Invest Robert Mikkelstrup.

"2013 viste os, at finansmarkederne stadig bliver meget påvirket af forventninger til fremtiden i de enkelte regioner, men også at investeringerne fra udenlandske investorer kan påvirke aktiekurserne rundt om i verden. Da vi gik ind i 2013, så vi et skælvende Europa i recession. Alligevel kunne europæiske aktier trække sig sejrrigt ud af 2013. Og pludselig blev væksten i nye markeder afløst af underskud på betalingsbalancerne og stigende renter. Det kan være svært at gennemskue for de fleste investorer,” fortæller Robert Mikkelstrup.

Derfor er løsningen ifølge Robert Mikkelstrup at spille på flere heste. At sprede sin risiko over flere forskellige markeder og sektorer. Så er man ikke så følsom, hvis nogle markeder kommer i modvind.

Hvordan rammer man guldåren i 2014?
”Vi ville vel alle gerne have sat alle vores sparepenge i danske aktier i 2013, hvis vi havde vidst, hvad vi ved nu. Men faktum er, at det er meget svært at forudse markedernes udvikling, og der kan opstå situationer, som ændrer forventningerne. Derfor skal man sprede sine investeringer,” fortæller Robert Mikkelstrup.

Så hvis du vil have største chance for at ramme guldåren i 2014, giver det god mening at lade sine investeringer brede sig ud over både Europa, USA og de nye markeder, ligesom man bør investere i både aktier og obligationer.

Robert Mikkelstrup peger også på, at det kan være en fordel at investere gennem en investeringsforening. På den måde kan man både investere i mange forskellige aktier på én gang, ligesom man kan investere i fonde, der blander både aktier og obligationer fra forskellige lande, og hvor eksperter justerer porteføljen alt efter forventningerne til udviklingen på investeringsmarkederne.

Tags

Anbefalede artikler