Derfor skal du gå efter udbytteaktier

Flere selskaber har lagt krisen bag sig og gør klar til at udbetale milliarder i udbytte. Netop udbytteaktier er gode i en portefølje, fordi de historisk er mere stabile - og så giver de et løbende afkast.

INVESTERING

Årsregnskaberne tikker ind, og der er udsigt til, at mange selskaber udbetaler større udbytter i år end sidste år, vurderer chefporteføljerådgiver Peter Nielsen, som rådgiver Danske Invest om investeringer i udbytteaktier i Europa. Dermed kan man som investor se frem til at få en større del af sit aktieafkast udbetalt.

Har man f.eks. investeret i forsikringsselskabet Tryg, kan man se frem til en udbytteprocent på 5,2, og har man investeret i Swedbank, Nordea, Statoil får man hhv. 5,8, 4,3 og 4,5 pct. i udbytte.

Det svarer til, at eksempelvis Tryg udbetaler 27 kr. pr. aktie svarende til 1,7 mia. kr. Swedbank udbetaler 10,10 kr. pr. aktie svarende til 12,5 mia. svenske kroner.

Når udbytterne forventes at blive større i år end tidligere er det typisk et tegn på, at virksomhedernes indtjening er i vækst, og at de i højere grad føler sig trygge omkring fremtiden. Men samtidig også, at de ikke har et stort investeringsbehov. Derfor vælger man så at betale en større del af overskuddet tilbage til aktionærerne i stedet for at gemme dem på bankbogen til andre formål.

Er udbytteaktier noget for dig?
Peter Nielsen forklarer, at udbytteaktier selvfølgelig har den fordel, at man som investor får et løbende afkast af sine investeringer. Men derudover har selskaber, der har tradition for at betale høje udbytter, normalt ikke så store kursudsving som andre typer aktier. Så dermed kan denne type aktier også give lidt mere stabilitet i porteføljen.

”Generelt siger vi, at udbytteaktier har lidt lavere risiko end aktier generelt, men at de stadig kan give et fornuftigt afkast på lang sigt. Efter to år, hvor markederne generelt har været stærke, og hvor vi har fået et rekordlavt renteniveau i Danmark, giver det god mening for den lidt mere forsigtige investor at fokusere på udbytteaktier,” fortæller Peter Nielsen.

Mindre kursudsving i porteføljen
Som en tommelfingerregel kan man sige, at udbytteaktier generelt ikke klarer sig helt så godt som andre typer aktier i et stærkt stigende marked, men at de så til gengæld heller ikke falder helt så meget i vanskelige tider på markederne.

For eksempel så man under finanskrisen i 2008, at udbytteaktierne i Europa faldt mindre end det generelle europæiske aktiemarked. Derfor giver denne type aktier typisk mindre kursudsving i porteføljen.

Når en virksomhed udbetaler udbytte, bliver det trukket fra i aktiekursen. Investorer vil derfor opleve, at kursen på deres investeringer falder, umiddelbart efter udbyttet er blevet udbetalt.

Danske Invest tilbyder investeringer i udbytteaktier gennem afdelingen Europa Højt Udbytte.

Tags

Anbefalede artikler