Derfor fik japanerne klø på børsen

Tal og udmeldinger fra Kina og USA har ramt de japanske aktier med brutal kraft.

INVESTERING

Det japanske Toppix indeks falder her til morgen, torsdag, med op imod 7 procent trukket af blandt andet de finansielle selskaber samt eksportører. Baggrunden er fornyet frygt for en vækstopbremsning i Kina efter svagere end ventede tal for fremstillingssektoren i maj måned.

Markedet åbnede ellers fornuftigt med stigninger på 2 procent, men omkring middagstid begynde markedet at falde tilbage som følge af stor aktivitet på futures markedet.

Reaktionen er voldsom og skal selvfølgelig ses i lyset af at det japanske markeds kraftige stigninger i år på op imod 50 procent i lokalvaluta. Usikkerheden i blandt andet Kina har således været signalet for investorerne at realisere en del af den opnåede gevinst. Det er også på denne baggrund, at markedsreaktionen i Japan synes noget overgjort.

Ben Bernanke skabte usikkerhed
Den amerikanske centralbankchef redegjorde i aftes status for den amerikanske økonomi overfor kongressen. Han tydeliggjorde, at risikoen ved at reducere obligationsopkøbene var, at man ville risikere at ødelægge den spirende økonomiske vækst. Under spørgerunden forklarede han dog, at man over de kommende måneder ikke kunne udelukke en reduktion i obligationsopkøbene.

De tvetydige meldinger skabte usikkerhed på aktiemarkedet og har sammen med Kina også været en del af forklaringen på markedsrektionen i Japan her til morgen.

”Det er fortsat Formueplejes holdning, at den amerikanske centralbank vil understøtte markedet indtil vi ser et holdbart opsving som i høj grad er selvbærende med en sund omsætningsvækst i virksomhederne,” siger aktiestrateg Otto Friedrichsen.

Formuepleje kraftig undervægtet japanske aktier
Formueplejeselskabernes aktieporteføljer har gennem en længere periode været kraftigt undervægtet i japanske aktier. Baggrunden er, at de fundamentale forhold hos selskaberne ikke efter vores mening har kunnet retfærdiggøre en højere vægt. Den begrænsede eksponering som Formueplejeselskaberne har mod Japan er rettet mod indenlandske kvalitetsselskaber, som siden årsskiftet, samlet har gjort det bedre end markedet.

Set over årets første 5 måneder har den kraftige undervægt blot resulteret i et samlet negativt afkastbiddrag til aktieporteføljen på under et halvt procentpoint. Dette skyldes valget af aktier samt den kraftige faldende japanske yen.

Undervægten i Japan er blandt andet blevet brugt til at finansiere overvægten i amerikansk Finans, der siden årsskiftet har haft et positivt afkasts bidrag på over 5 procentpoint til aktieporteføljen.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display