Derfor er der grund til dyb bekymring på aktiemarkedet

AktieUgebrevet investerer nu en større del af deres portefølje i, at aktiemarkedet dykker. Læs, hvorfor analytiker Morten W. Langer er så skeptisk.

INVESTERING

På AktieUgebrevet øgede vi fredag investeringsandelen i den svenske bearfond Xact Bear, som stiger ved kursfald på aktiemarkedet, fra 20 til 40%: For det første er det tyske DAX-indeks på kort tid dykket over 8%. Da DAX er det ledende europæiske aktieindeks, er det vigtigt at holde øje med udviklingen. Vi har normalt mest fokus på det amerikanske S&P 500 indeks, fordi det leder de fleste vestlige aktiemarkeder. Men denne gang er der sket en foruroligende afkobling mellem de to aktieindeks.

Effekten på tysk - og europæisk - økonomi af en eventuel boycot af samhandel med Rusland, samt nedlukning af de russiske gasleverancer til europæiske lande, er med til at skabe usikkerhed. Aktiemarkederne kan ikke lide usikkerhed. Med søndages valg i Ukraine ser vi ikke mindre geopolitisk usikkerhed den kommende uge. Snarere tværtimod. Usikkerheden understøttes af stadig flere tegn på en kinesisk kreditkrise og en stærkere økonomisk opbremsning.

For det andet fortsatte forrige uges markante prisfald på kobber, hvilket også afspejler stigende frygt for en global økonomisk opbremsning. Også andre råvareprisindeks er dykket markant på det seneste, hvilket kan afspejle en stigende tro på lavere fremtidig efterspørgsel efter de industrielle råvarer.

For det tredje fortsætter guldpriserne med at stige. Guld anses for at være det bedste tilflugtssted for investorer, der ser stigende geopolitisk og makroøkonomisk usikkerhed. Hvis både aktier, obligationer, råvarer og andre finansielle aktiver er stigende usikre, så er der altid et helle ved at investere i guld.

De store udenlandske er begyndt at sælge ud
Man bør se med bekymring på den seneste uges handelsmønster. C20 indeks klarede sig markant ringere end SmallCap indeks, og det afspejler, at de store udenlandske investorer nu for alvor er begyndt at sælge ud af deres store danske aktier.

Da de store udenlandske finanshuse næsten altid ser den kommende nedtur før de danske analytikere, og især før de danske privatinvestorer, bør dette signal tages meget alvorligt.

Ugens største fald ramte Vestas, FLSmidth, Novozymes og A.P. Møller. Handelsmønsteret viser, at i eksempelvis Vestas var ugens suverænt største nettokøbere Danske Bank, Spar Nord og Sydbank. Ugens største nettosælgere var Deutsche Bank, Morgan Stanley og UBS - og ca. 10 andre udenlandske finanshuse. Billedet er stort set det samme omkring handelsmønsteret i A.P. Møller-Mærsk den seneste uge: Største nettokøbere er Danske Bank, NRD, Sydbank og Spar Nord. Største nettosælgere er SEB, JP Morgan, Morgan Stanley og ABG Sundal. Så er I advaret.

AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser af danske aktier til private investorer. Som ny kunde kan du prøve tre numre af AktieUgebrevet gratis HER.

Tags

Anbefalede artikler