Derfor betyder de amerikanske jobtal noget for dig

Fokusset på USA's jobrapport, også kendt som kongen af nøgletal, kan virke som en storm i et glas vand. Men dominoeffekten kan ramme os alle

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Økonomiske analytikere er fulde af forventning hver måned, når den amerikanske jobrapport kommer. Og selvom den lander den første fredag i måneden, kan det for nogle danskere være lidt svært at forstå, hvorfor USA's jobtal kan skabe piske en stemning op.

Vi husker fra krakket i det amerikanske boligmarked, at begivenheder i ét land kan sprede sig som ringe i vandet til den globale økonomi, og de månedlige jobtal uden for landbruget - der også kaldes "kongen af nøgletal" - fungerer som en temperaturmåling af den amerikanske økonomi, og de dønninger det kan give i verdensmarkedet. 

1. Arbejdsmarkedet påvirker økonomisk vækst

Jobtallene giver meget hurtigt en indikation af, om det går frem eller tilbage for amerikansk økonomi. Er der kommet flere i job siden sidste måned, er det et tegn på, at der er mere gang i hjulene. Flere i arbejde betyder højere lønninger og en stigende inflation - begge dele kendetegnende for vækst i økonomien.

2. Økonomisk vækst påvirker renten

Den amerikanske centralbank, Fed, holder øje med jobrapporten. For når arbejdsmarkedet får momentum, er det ikke sikkert, det er nødvendigt med ligeså lave renter til at holde hånden under økonomien. Og når Fed justerer renten, begynder det at blive interessant for os i Danmark.

3. Renten i USA påvirker dollaren

Når renten hæves i USA, bliver det dyrere for amerikanske virksomheder, der handler med udlandet, fordi dollaren er styrket. En styrket dollar giver også udfordringer for vækstlandene - de såkaldte emerging markets - som har stor gæld til USA. En gæld, som afregnes i dollar. På samme måde påvirkes internationale virksomheder, der handler i dollar.

4. Dollaren påvirker (dansk) eksport

Alt imens en stærk dollar gør det uattraktivt for os at købe varer fra USA, fordi de bliver dyrere, bliver det sjovere for udenlandske firmaer at sælge varer i USA, fordi dollaren er mere værd. Eksempelvis: Et dansk firma sælger en vare i USA til 10 dollar, svarende til 60 kr. Hvis dollaren så styrkes - altså bliver dyrere - svarer de 10 dollar pludselig til 70 kr. 

Dvs., at amerikanerne bliver mere købestærke i forhold til bl.a. den danske krone. Det gavner på lidt længere sigt den danske økonomi. 

En dominoeffekt

Nu er den globale økonomi jo et stort maskineri, og en ændring af renten påvirker også på mange andre måder. Det betyder, at andre store nationalbanker, som Bank of England, skal tage stilling til deres rente.

Aktiemarkederne reagerer typisk mere forud for Fed's rentemøder, end når der faktisk sker en renteændring. Og der er der utallige faktorer, der påvirker, i hvilken retning det går.

Tags

Anbefalede artikler