Contrarian

Contrarian-investorer stoler ikke på, hvad de kloge hoveder siger, og forsøger så vidt muligt at gå imod strømmen. Filosofien er, at du skal holde dig langt fra de selskaber, som andre investorer flokkes om, og i stedet købe aktier i de mest upopulære selskaber.

INVESTERING

Bag det engelske ord “contrarian”, der betyder “modsat” (eller måske ligefrem “Rasmus Modsat”), gemmer sig en strategi, hvor du skal gøre det modsatte af alle andre. Det lyder paradoksalt – og det er det også.

Contrarian-investoren mener, at markedet har det med at overreagere. Populære selskaber er omgærdet af al for stor optimisme, og derfor bliver kursen pustet urimeligt meget op. Omvendt er pessimismen alt for udtalt omkring de upopulære selskaber, og derfor bliver aktiekursen trykket længere ned end selskabets værdier berettiger til.

Overreaktionen er især udtalt på kort sigt, og derfor har contrarian-investoreren en forventning om, at markedet med tiden vil få øjnene op for de upopulære selskabers sande værdier og sende kursen op i et mere naturligt leje. Omvendt forventer han, at kursen på de populære selskaber vil falde, når markedet indser, at forventningerne har været skruet alt for højt op.

Contrarian-investoren er især interesseret i aktier i store, etablerede selskaber og er særlig glad for selskaber, der har for vane at udbetale udbytte, fordi det sikrer et direkte afkast. Mange af de aktier, contrarian-investoren har tillid til, kan betegnes som valueaktier, der netop er kendetegnet ved, at der står store selskaber med en lav indtjening bag. Men hvor valueinvestoren er villig til at købe sig ind til næsten en hvilken som helst kurs – hvis blot selskabet opfylder de grundlæggende kriterier for at være en valueaktie – så går contrarian-investoren benhårdt efter at købe aktierne, når kursen er banket helt i bund. Altså når den sidste analytiker har vendt tommelfingeren nedad, og de mest trofaste investorer har solgt ud af deres aktier.

Sådan gør du
Hold øje med de selskaber, som analytikerne anbefaler dig at sælge. Du behøver ikke at købe i det øjeblik, sælg-skiltet bliver hængt ud, men hold øje med aktien og se, hvad der sker med kursen. På et tidspunkt rammer den bunden, og så er den yderst interessant for contrarian-investoren – især, hvis analytikerne fortsat anbefaler dig at sælge.

Læs avisernes kurslister og hold især øje med virksomhedernes price/earning (P/E) og kurs/indre værdi (K/I). Jo lavere værdier desto bedre.

Følger du filosofien, og går det, som contrarian-investoren spår, får du et pænt afkast af en stigende aktiekurs og får oven i købet et solidt årligt udbytte.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display