Brug EBIT-marginalen som rettesnor

En virksomheds overskud siger i sig selv ingenting. Det er først, når drifts overskuddet bliver sat i forhold til omsætningen og du får den såkaldte EBIT-marginal, at du kan vurdere selskabets indtjeningsevne.

INVESTERING

Om en virksomhed henter 100 eller 1.000 millioner kroner på bundlinjen fortæller intet om virksomhedens evne til at hente overskud hjem til aktionærerne. For at få et indblik i det er du nødt til at se på det såkaldte driftsoverskud i forhold til omsætningen.

Driftsoverskuddet bliver ­defineret som overskuddet før renter og skat. Ofte bliver det bare forkortet som EBIT (Earnings Before Interest and Tax). Når EBIT beregnes som en procentdel af omsætningen, er det virksomhedens EBIT-marginal. Størrelsen af EBIT-marginalen afhænger som udgangspunkt af den aktuelle konkurrencesituation på markedet – og da konkurrencen er branchebestemt og ændrer sig under et konjunkturforløb, svinger marginalerne betydeligt.

Men får du først en fornemmelse af, hvad der er en forholdsvis normal EBIT-marginal i de enkelte virksomheder og brancher, er du rustet til at vurdere virksomhedens udmeldinger og spotte undervurderede aktier og brancher ...

Resten af artiklen er forbeholdt abonnenter, der kan logge ind herunder. Er du ikke abonnent, så KLIK HER OG FÅ ET SÆRTILBUD på 2 numre af Penge & Privatøkonomi for 99 kroner og få øjeblikkelig adgang til artiklen.

Download hele artiklen her

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display