Bolden ligger igen hos Yellen

Sidste uge var det Mario Draghi; nu er det Janet Yellen, der skal forsøge at berolige de for tiden meget nervøse og lettere hysteriske aktiemarkeder.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Tirsdag og onsdag afvikler den amerikanske centralbank, Federal Reserve, sit ordinære rentemøde og efterfølgende udsendes en erklæring fra centralbankschef, Janet Yellen.

Meldingen bliver analyseret nøje af de finansielle markeder, der har været præget af stor nervøsitet siden årsskiftet.

Topchefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, fortalte i sidste uge, at der "ingen grænser" er for, hvor langt ECB kan og vil gå for at få sat mere fart på inflationen.

ECB har allerede sænket renten til det laveste niveau nogensinde, lige som et større program for opkøb af især statsobligationer på 60 milliarder euro om måneden er under udrulning.

”Mario Draghi har igen vist sig som en person, som investorerne sætter deres lid til. For at sikre målet om at skabe en årlig inflation på to procent inflationen, har han fastholdt, at mere vil blive gjort, hvis det er nødvendigt. Efter sidste uges pressekonference er investorerne ikke i tvivl om at der vil blive gjort mere – om nødvendigt,” siger Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet.

Det gav lidt ro til investorerne, der har bidt negle siden nytår. På onsdag er det så Janet Yellens tur til at berolige eller opmuntre de finansielle markeder. Spørgsmålet er, hvor langt hun vil gå.

”Hun slår nok en mere forsigtig tone an, men vil samtidig holde døren åben for en rentestigning allerede til marts,” siger chefanalytiker i Nordea, Johnny Bo Jakobsen.

Han venter en mindre markant reaktion fra aktiemarkederne end den, Mario Draghi skabte torsdag i sidste uge, hvor kurserne steg med stor hast, efter han havde stillet nye pengepolitiske stimulanser i udsigt.

Den forsigtige stil fra Janet Yellen skal ses i lyset af flere skuffende nøgletal fra USA på det seneste.

På fredag, forklarer Johnny Bo Jakobsen, ventes BNP-tallene fra 4. kvartal, at vise en opbremsning i den amerikanske vækst. Samtidigt er dampen gået af det private forbrug. Samtidig skærer virksomeder, der har opbygget for store lagre, nu deres produktion ned.

Centralbanken bliver nødt til at kommunikere, at ”aktiemarkederne og olieprisen er faldet, uden at signalere, at de er færdige med at sætte renten op,” siger Robert Martin, USA-økonom hos Barclays Capital Inc. til nyhedsbureauet Reuters.

Den svære opgave for Federal Reserve består i, at overbevise investorerne om, at volatilitet på aktiemarkederne ikke nødvendigvis fører til svagere vækst i USA.

Nu har Janet Yellen seks uger indtil næste rentemøde i marts til at måle, hvad den globale økonomiske afkøling betyder for verdens største økonomi.

Den 16. december 2015 satte FED sin udlånsrente op med 25 basispoint. Det var den første renteforhøjelse i ni år. 

Tags

Anbefalede artikler