Billige fonde er en lukket fest

INVESTERING

Danmarks største investeringsforening, Danske Invest, har lanceret to nye fonde med bemærkelsesværdigt lave omkostninger. Det drejer sig om Online Indeks Globale Aktier og Online Indeks Danske Obligationer, der forventes at få årlige administrationsomkostninger på henholdsvis 0,35 og 0,25 procent.

Det er formidlingsprovisionen til moderbanken Danske Bank, der næsten er fjernet, hvorfor fondene ud fra et omkostningssynspunkt er ekstremt attraktive i sammenligning med nær ved alle andre danske fonde. Problemet er bare, at de to lavprisfonde ikke er børsnoterede, men kun forbeholdt en lukket klub af abonnenter på Danske Investering Online, der kun tæller 3.100 styk, som betaler 1.200 kroner om året i kontingent.

Og der er ikke megen fidus i at blive betalende medlem af klubben blot for at kunne købe de nye fonde, viser udregninger, som analysehuset Morningstar har lavet. Det viser sig nemlig, at man skal investere over 800.000 kroner i aktiefonden, før den kommer i nærheden af at kunne konkurrere med de lave omkostninger i Sparindex’ to billigste globale aktiefonde – der tilmed kan handles frit på børsen.

Morningstar ser dog de nye fonde som et skridt mod lavere provisioner til bankerne og lavere omkostninger generelt – og håber, at initiativet vil være med til at sætte fokus på lavprisfonde fra blandt andre Sparindex og LD Invest og afføde flere lignende tiltag til det lidt bredere marked.

Tags

Anbefalede artikler