Betaler det sig for mig at købe en lejlighed?

INVESTERING

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:

Jeg er 28 år og overvejer at købe en toværelses ejerlejlighed på Amager, men der er jo typiske en del omkostninger ved at købe og siden sælge igen, og jeg kan sagtens forestille mig, at jeg om 5-6 år får behov for noget større, måske på grund af kæreste og forhåbentlig en dag børn. Kan det betale sig for mig at købe, eller er det en dum beslutning, og bør jeg hellere bo til leje? T.T., København

SVAR:

Finansierer du en toværelses ejerlejlighed på Amager med et afdragsfrit F5-lån og et afdragsfrit banklån til restfinansiering, vil du sidde med en boligydelse efter skat på små 5.000 kroner månedligt. Omkostninger til køb og salg løber op i cirka 8 procent af købssummen og vil være dækket ind med en årlig nominel prisstigning på cirka 1,3 procent årligt. Stiger lejligheden med cirka 1,3 procent årligt, vil du kunne sælge lejligheden uden hverken tab eller gevinst efter seks år.
En nybygget toværelses lejelighed på Amager koster cirka 8.000 kroner i månedlig leje. En hurtig beregning viser nu, at du i ejerlejligheden vil spare 216.000 kroner i husleje over en seksårig periode, når vi sammenligner med omkostningen i en lejebolig. Det springende punkt er naturligvis, om de københavnske ejerlejligheder fortsat vil stige i pris eller måske falde inden for de næste seks år. Men selv hvis vi antager uændrede priser, vil ejerlejligheden stadig være cirka 100.000 kroner billigere set overseks år.
Du bør derfor gøre op med dig selv, om du vil betale en merpris for at bo i et moderne boligbyggeri og samtidig drible uden omrisikoen for tab på boligmarkedet. Men skulle du få tilbudt en lejebolig til 5.000 kroner om måneden, peger pilen klart i retningmod lejeboligen og væk fra ejerboligen. En mellemløsning er købet af en andelsbolig på Amager, som vil kunne fås til en boligydelse inklusive renter på cirka 4.000 kroner månedligt. Dertil kommer, at handelsomkostningerne på en andelsbolig er væsentlig lavere end på en ejerlejlighed.

Hilsen Jørgen Rasmussen (Økonomisk Journalist med speciale i bolig og investering)

Stil selv spørgsmål om aktier og investering til Jørgen Rasmussen, Økonomisk journalist her.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display