B&O: Big Bang eller mest Olufsen?

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet fortæller hver måned om en interessant aktie. Denne måned er der fokus på Bang & Olufsen.

INVESTERING

Bang & Olufsen forblev også i 2014 milevidt fra de vækstdrømme, som selskabet løftede sløret for for mere end tre år siden. Ambitionen om en omsætning på 10 milliarder med en indtjening på 1,2 milliarder er hidtil snarere forblevet vækstfugle på taget end i hånden. Bliver 2015 året hvor B&O lander en alliancepartner eller kan selskabet ved egen hjælp komme tilstrækkelig tæt på en gedigen succes, så investorerne for første gang i meget lang tid får noget at glæde sig over?

Ambitionerne hos B&O fejler i hvert fald ikke noget. For lidt over 3,5 år siden havde selskabet nogenlunde den samme omsætning som i dag. Også dengang var det småt med overskud. En fem års plan blev søsat, som skulle løfte omsætningen med noget, der minder om en faktor fire. Målsætningen om, at B&O skulle være mere fit, hurtigere til at få produkter på markedet og præsentere sig i en bedre økonomisk form og forfatning, har endnu ikke skabt de forventede og ønskede resultater.

Tre kapitaludvidelser senere. De seneste seks år har B&O ikke fået tilstrækkelig gang i salget. Aktiekursen er faldet til et nyt lavpunkt og er en af de forholdsvis få danske aktier, hvor investorerne ikke har oplevet en kursmæssig fremgang siden finanskrisens lavpunkt i marts 2009.

Investorernes tålmodighed er blevet sat på en hård prøve. I 2009 fik B&O tilført ny kapital i en fortegningsemission. I 2012 blev det til en rettet emission mod partnere til det kinesiske marked, og i 2014 var det igen tiden til, at aktionærer blev bedt om en ny finansiel assistance, da B&O i en såkaldt private placement solgte lige under 10 procent nye aktier.

Har B&O x-faktor? Hver gang B&O har flyttet sig, har virkeligheden i form af den teknologiske udvikling og forbrugernes efterspørgselsmønstre flyttes sig hurtigere og endnu mere. Investorerne mangler endnu at se tydelige beviser på at B&O har x-faktor, og hvad der i praksis gemmer sig bag de besnærende udtryk om at blive »leaner, faster,stronger«.

Bestyrelsesformand, Ole Andersen, har offentlig erkendt, at udviklingen har været skuffende og ligger milevidt fra målsætningen. Udtalelsen om at Bang & Olufsen er for lille til at være selvstændigt er en sandhed, som ingen for alvor kan være uenige i og er illustreret ved at der mangler syv milliarder kroner i årlig omsætning.

Kursstigninger i 2015 kan blandt andet ske som konsekvens af, at:

  • Bang & Olufsen løfter sig omsætnings- og indtjeningsmæssigt ved egen hjælp
  • En alliancepartner bliver fundet på fordelagtige vilkår
  • Bestyrelsen træffer beslutningen om, at det er tiden til at finde en ny ledelse, som investorerne tror hurtigt kan være økonomibefordrende

Tags

Anbefalede artikler