Andelsboligen måske den bedste investering

Markedet for andelsboliger gemmer på nogle af de bedste tilbud netop nu. Men se dig godt for, inden du handler. Andelspriserne er vanskelige at gennemskue.

INVESTERING

Leder du efter en god investering på boligmarkedet, og er det lejligheder, du er på udkig efter, kan en andelslejlighed være en bedre investering end en ejerlejlighed.

I hvert tilfælde har markedet for andels- og ejerlejligheder udviklet sig vidt forskelligt siden krisen ramte i 2008.

Mens antallet af ejerlejligheder med ‘til salg’ skilte, er dykket fra ca. 14.600 til godt 10.300 på knap fire år, er udbudet af andelslejligheder mere end fordeoblet.

Fra under 2.000 i marts 2008 til 5.500 i november i år.

Ejerne har opgivet at sælge

Og faldet af ejerlejligheder i udbud skyldes ikke, at der er god gang i markedet for ejerboliger. Tværtimod. Nedgangen skyldes, ifølge flere eksperter, at lejlighedernes ejere simpelthen ikke vil sælge til de priser, som markedet reelt afspejler.

“Fra salgsudbudet toppede for ejerlejlighederne og frem til sidste år faldt udbuddet kraftigt, særligt i København, og det skyldtes delvist, at rigtig mange opgav at sælge, fordi de ikke kunne få den pris for ejendommen, som de gerne ville have. Det er ikke sket for andelsboligerne,” forklarer boligøkonom hos Nordea, Troels Theil Erikssen,

Andelshavere har mere travlt

Når andelsboligerne ikke er blevet ramt af den samme skæbne skyldes det, ifølge kommunikationschef hos EDC, Jan Nordmann, at sælgere af andelslejlighederne ikke har de samme muligheder for at udsætte salget i krisetiderne, som dem, der sælger ejerlejligheder.

“Ejeren af en ejerbolig kan leje boligen ud i stedet, mens mange andelsboligejere ikke har den mulighed, fordi der er regler imod det i foreningens vedtægter. De er altså tvunget til at skulle sælge på grund af reglerne i andelsboligforeningen,” forklarer han.

Den vurdering passer godt med statistikken, der også viser, at liggetiden for en andelslejlighed i øjeblikket er omkring 60 dage kortere end for en ejerlejlighed.

Andelsboliger er blevet et mæglerprodukt

I et fastfrosset boligmarked er det altså andelsejerne, der har det største behov for at komme hurtigt af med deres ejendom, og det åbner naturligvis muligheder for de købere, der leder efter en ejendomsinvestering, hvor prisen afspejler den matte økonomiske stemning i tilstrækkelig grad.

På samme tid er antallet af andelsboliger i udbuddet steget af en række forskellige årsager, der alle betyder, at andelsmarkedet i højere grad end tidligere er blevet købers marked.

Hvor andelsboligerne tidligere hovedsageligt blev solgt igennem private opslag og kontakter, er der, ifølge Troels Theil Erikssen, i dag langt flere andelsboliger, der bliver solgt igennem ejendomsmæglere.

“Andelsmarkedet har været et lukket og voldsomt reguleret marked præget at ventelister. Men for et par år tilbage så vi, at markedet for andelsboligerne gradvist blev liberaliseret, og derfor har der været en voldsom stigning i det officielle udbud. Den stigning afspejler, at andelsboligerne i højere grad er blevet et mægler-produkt, og det betyder, at udbuddet af andelsboliger der sælges på markedsvilkår er eksploderet,” forklarer han.

Krisen pressede andelsboliger ud på det åbne marked

Når flere andelsboliger i dag sælges via ejendomsmæglere skyldes det, at andelsejerne i forbindelse med krisen for første gang har oplevet betydelige fald i ejendomsvurderingerne af deres boliger. Ifølge lektor og boligøkonom ved Syddansk Universitet, Morten Skak, er det afmatningen i forbindelse med krisen, der har presset andelsboligerne ud på det åbne markedet, hvor ejerne håber på at få den bedste pris og et hurtigt salg.

“Andelsboliger var jo gevaldigt populære, og det var måske derfor, der var så mange, der købte dem til høje priser. Siden er efterspørgslen svundet ind, og nu har man en stor mænge af andelsboliger, der har fået andelskronen skruet op af en ejendomsvurdering, som kan være for høj i forhold til det, de kan sælges til. Og når man ikke kan sælge, så er det, at du får mæglerne ind i billedet”, forklarer han.

Pas på foreningernes lån

Med flere boliger ude på ejendomsmæglernes åbne marked er det blevet både nemmere og mere gennemsigtigt at komme ind på markedet for andelslejligheder.

Men der er stadig ikke fuldstændig klarhed omkring andelsboligernes værdi og økonomiske forhold - noget, der blandt andet kommer til udtryk i den mangelfulde statistik for blandt andet prisudvikling, prisfald og kvadratmeterpriser - data, som ellers er frit tilgængelige på markedet for ejerlejligheder. Derfor skal du være forberedt på at undersøge tilbuddene grundigt, inden du finder den rigtige investering.

“Andelsforeningen sidder på en masse lån, og hvis du køber en andelsbolig, vil en stor del af dit lån være foreningens lån. Det betyder, at det er lidt mindre gennemsigtigt, hvad du køber. Så den gode regel er, at man skal være lidt ekstra forsigtig. Men når det er sagt, tror jeg, at der er nogle udmærkede køb af andelsboliger derude,” siger boligøkonomen Morten Skak.

Gå efter det gode køb

Et andet godt råd er at regne på finansieringsmulighederne, inden du beslutter dig for en andelsbolig.

Eftersom finansieringen af andelsboliger er dyrere end for ejerboliger (fordi du ikke kan få realkreditlån), er dine investeringsmuligheder på dette marked i højere grad afhængig af din finansielle situation.

Så hvis du har nogle penge med fra f.eks. en tidligere bolig, kan du sidde meget billigt i en andelsbolig, og måske gøre en endnu bedre handel end ellers, forklarer Troels Theil Erikssen:

“Andelsmarkedet er meget broget. Du kan virkelig gøre en god handel, men kan også stå med håret i postkassen. Men hvis du gør dit benarbejde godt og er allieret med nogle gode rådgivere, så kan du virkelig gøre nogle gode handler på andelsmarkedet,” vurderer Troels Theil Erikssen.

 

Udbuddet af andelslejligheder og ejerlejligheder siden 2008
 
Siden krisen ramte det danske boligmarked er udbudet af ejerlejligheder faldet markant mere end udbudet af andelsboliger. Især i København har mange ejere trukket deres lejligheder ud af markedet for i stedet at leje ud.

 

 

Tags

Anbefalede artikler