Analytikere: Det er ikke for sent at nå Novo Nordisk-toget

Trods mange års voldsomme kursstigninger skal du ikke se bort fra Novo Nordisk, selvom du ikke nåede med fra start. Vi har spurgt tre danske analytikere, om der virkelig fortsat er plads til positive overraskelser.

INVESTERING

Søren Løntoft, Sydbank

»NOVO NORDISK ER OGSÅ MARKEDSLEDER OM 15 ÅR«

 

Hvad er din anbefaling på Novo Nordisk?
Jeg har en købsanbefaling. Det har jeg fordi, Novo Nordisk fortsat har udsigt til en stærk indtjeningsfremgang, som jeg ikke vurderer, er afspejlet i kursen.

Med den eksplosive stigning af diabetes-patienter og verden midt i en erklæret fedmeepidemi, er det så overhovedet plads til at blive positivt overrasket fremover?
Ja, det tror jeg bestemt. I al den tid jeg har fulgt området, har forventningerne til udviklingen af diabetikere konsekvent været for lave, og forventningerne om en udvikling fra 370 til 550 millioner diabetikere i 2030 tror jeg også er for lavt.

Derudover er der også plads til positive overraskelser, når vi ser på, hvor mange der bliver behandlet. I dag er det kun 25 procent af verdens diabetikere, som behandles, og kun 6 procent behandles optimalt. Det er tal, som kan stige væsentligt fremover.

Når vi engang i fremtiden kigger tilbage på diabeteskurven, er det bestemt ikke min forventning, at 2013 vil vise sig at være tæt på en top eller udfladning.

Kan Novo Nordisk forsvare sin position som markedsleder?
Ja, hvis jeg skulle vælge en favorit til at være markedsleder 10-15 år ude i tiden, så ville jeg holde på Novo Nordisk. De har fordelen af at være fuldt fokuseret på diabetes, have et vidensforspring og den bedste pipeline af nye produkter.

Jeg tror også, at markedet fremover primært skal fordeles mellem Novo Nordisk, Eli Lilly og Sanofi Aventis. Det er meget vanskeligt for nye aktører at komme ind, selv for store spillere som Pfizer. De er bagud fra start og har ikke mulighed for at have samme fokus som Novo Nordisk, og så er det af mindre betydning, at de som samlet forretning er væsentligt større.

Hvad kan true Novo Nordisk?
Prispres er naturligvis en trussel, men jeg ser det ikke som en alvorlig risiko. Tværtimod tror jeg snarere på, at Novo Nordisk fremover kan øge indtjeningsmarginen. Det er et marked, hvor det er utrolig vanskeligt for kopi-aktører at komme ind og lægge et stort prispres, og blandt de etablerede aktører virker det til, at der en god prisdiciplin. Det er simpelthen ingen af dem, som har interesse i at presse priserne.

En anden risiko er, at konkurrenterne kommer med produkter, som er bedre end de eksisterende på markedet. Med til at mindske denne risiko er, at patienterne er meget loyale, så det tager mange år at flytte markedet, og i den periode er der så igen mulighed for, at der lanceres nye og bedre produkter. Det er et tungt marked at rykke markedsandele på.

***

Michael Friis Jørgensen, Alm. Brand Markets

»KONKURRENCEN ER HÅRDERE END NOGENSINDE«

 

Hvad er din anbefaling på Novo Nordisk?
Neutral med kurstarget på 1.020.

Med den eksplosive stigning af diabetespatienter og verden midt i en erklæret fedmeepidemi, er det så overhovedet plads til at blive positivt overrasket fremover?
Ja, vi ser hvert år, at der opjusteres på antallet af diabetikere trods en stærk stigning i de seneste 10 år. Og især i verdensdele, hvor der økonomisk vækst, bliver det ved at gå hurtigere, end man havde troet.

Kan Novo Nordisk forsvare sin position som markedsleder?
Fastholde ja, men at udbygge føringen, som det lå i kortene ved årets indgang, bliver nok svært, medmindre vi ser konkurrenterne skuffe med de nye konkurrerende midler, de har på vej.

Hvad kan true Novo Nordisk?
Der er to store udfordringer for Novo Nordisk, som også er grunden til, at jeg har en ’neutral’ anbefaling. Konkurrencesituationen er mere intens end nogensinde før med flere aktører og nye produkter på vej, som kan true Novo Nordisks salg. Den anden risici er prismiljøet, hvor det kan blive vanskeligt at øge prisen på nye produkter i fremtiden.

***

Rune Majlund Dahl, DNB

»INGER KONKURRENTER HAR NOGET, DER BARE LIGNER«

 

Hvad er din anbefaling på Novo Nordisk?
Jeg har en købsanbefaling og et kurstarget på 1.150.

Med den eksplosive stigning af diabetes-patienter og verden midt i en erklæret fedmeepidemi, er det så overhovedet plads til at blive positivt overrasket fremover?
Særligt hvad angår fedmebehandling er der plads til positive overraskelser. Markedet er fortsat meget lille på trods af en erklæret fedmeepidemi, og der er blandt andet stadig stor diskussion om, hvor stort potentiale Liraglutide (middel fra Novo Nordisk som kan bruges i forbindelse med vægttab, red.) har.

Kan Novo Nordisk forsvare sin markedsleder position?
Kigger man på Novo Nordisk’s pipeline, så ser den rigtig stærk ud fra 2015 og frem. Ingen af konkurrenterne har noget, der bare ligner. Det er perioden indtil 2015, som kan blive lidt vanskelig, efter at Tresiba ikke blev godkendt i USA.

Hvad kan true Novo Nordisk?
På kort sigt kommer truslen fra Eli Lillys middel Dulaglutide. Her får vi data på dets vægttabs-effekt i januar, og viser de sig meget stærke, kan det bremse Novo Nordisk. På længere sigt kommer truslen fra konkurrenternes nye produkter, eller hvis der opstår uventede problemer i Novo Nordisks pipeline, som kan sætte dem tilbage.

 

Tags

Anbefalede artikler