Aktierne skal højere op

Analytikere og professionelle investorer enige om, at aktiemarkederne skal betydeligt højere op. På kort sigt kan det græske gældsproblem dog sende de europæiske aktier ned med raketfart.

INVESTERING


Efter solide brud af en række modstande er der nu stigende enighed blandt analytikere og professionelle investorer om, at aktiemarkederne skal betydeligt højere op.

Vi bryder os ikke om den nye eufori, men bliver nødt til at forholde os til den i vores fremadrettede investeringsvalg.

Signalerne er meget klare: S&P 500 er brudt afgørende over den seneste top fra medio februar i 1244.

De seneste syv handelsdage er S&P 500 sprunget fra under 50 dages glidende gennemsnit op i 1265, og det er endda sket under stigende omsætning.

Samme mønster

Mønsteret er det samme for det toneangivende europæiske tyske DAX-indeks, som også er brudt op gennem den tidligere top. Også det ledende halvlederindeks (sox.x) har kæmpet sig over 50 dages glidende gennemsnit, men det er til gengæld sket meget tøvende og uden overbevisning. Samlet set peger det i retning af fortsatte kursstigninger.

På den helt korte bane truer nu en restrukturering af den græske statsgæld, da der er stigende erkendelse af, at det er eneste udvej. En nedskrivning med op til 50 % af den udestående græske statsgæld nævnes som realistisk, og det vil ryste den europæiske banksektor, da bankerne har en stor del af disse obligationer i egenbeholdningen.

Det vil kunne sende de europæiske aktier nedad med raketfart.

Fortsætter den positive stemning er det kun et spørgsmål om tid, før det danske aktiemarked får et spark fremad. For en gang skyld halter det bagefter, og C20-indeks ligger fortsat lige under både 20 og 50 dages glidende gennemsnit.

Det kunne være et godt tidspunkt nu at positionere sig til næste danske aktierally.

Vanskeligt at forstå

Med afsæt i den globale økonomiske udvikling er det meget vanskeligt at forstå, hvorfor aktiemarkederne fortsat skal stige.

Mens USA fortsat viser svage styrketegn, er der nu både spirende svaghedstegn i Europa og Asien. Optimismen i USA er fortsat på vej frem, på trods af kun svag fremgang på arbejdsmarkedet og et dybt problematisk boligmarked.

Til gengæld er den økonomisk fremgang så svag, at der nu spekuleres i en QE3 – altså en ny stor pengepolitisk lempelse i form af fortsatte massive opkøb af amerikanske statsobligationer, som er med til at holde renten nede og økonomien i slæbegear. Det var på samme måde forventningen om en QE2 (der blev vedtaget i november 2010), der allerede i august satte skub i det amerikanske aktiemarked.

USD styrer mod markant svækkelse

At det slet ikke går så godt i USA som økonomer og analytikere havde forventet fremgår af udviklingen i Citigroups Economic Surprice index, som de seneste måneder har taget et gevaldigt styrtdyk.

Samtidig tyder meget på, at USD nu styrer mod en markant svækkelse i forhold til de andre hovedvalutaer, og det vil styrke amerikanske selskabers konkurrenceevne i forhold til blandt andet europæiske og danske selskaber.

Med andre ord tyder meget på, at USA igen forsøger at tørre sine makroøkonomiske problemer af på resten af verden gennem en glidende ganske betydelig devaluering af valutaen.

Med andre ord synes der at være en ændring på vej i konkurrenceforholdene, og det kan også være det, der allerede er ved at sætte sig i de tyske indkøbschefers vurdering af forventningerne til fremtiden.

Det såkaldte IFO-indeks har vist svækkelse for anden måned i træk, når det gælder den fremadrettede indikator. Vurderingen af den aktuelle situation er dog fortsat meget positiv. Også OECD’s ledende indikator for Euroland viser fortsat stille og rolig fremgang.

Kina viser svaghedstegn

Billedet bliver ikke meget klarere af, at Kina igen begynder at vise svaghedstegn:

For det første er det kinesiske Shanghai indeks igen faldet under både 20 og 50 dages glidende gennemsnit, hvilket er det mest markante signal siden starten af 2011.

For det andet begynder råvarepriserne for alvor at vise svaghedstegn. CRB Raw Industrial indeks, som er en kurv af råvarer til industriel forarbejdning, er de seneste uger faldet markant tilbage, men det absolutte niveau er dog fortsat historisk højt.

Det kan være en pause, før der for alvor kommer gang i genopbygningen af de japanske kystbyer efter tsunamien.

For det tredje viser fragtraterne for tørlast, Baltic Dry Bulk, igen en markant svækkelse, som dog fortsat især skyldes overudbud af ny tonnage, som har forrykket balancen mellem udbud og efterspørgsel.

Se tidligere aktieugebreve


 

Tags

Anbefalede artikler