Aktierne holdes alene oppe af likviditet

Grundlæggende befinder aktiemarkederne sig lige nu i et vakuum, hvor der er ekstremt stor usikkerhed om retningen.

INVESTERING

De makroøkonomiske nøgletal er begyndt at skuffe fælt, og aktiemarkederne holdes nu mere og mere oppe af den billige og rigelige likviditet.

Finansielle institutioner forventer fortsat meget lave renter fastsat af de nationale centralbanker, og dette er en afgørende drivkraft bag boblelignende aktiemarkeder og lave obligationsrenter.

Konsensusholdningen blandt analytikere er, at den globale økonomi fortsat er på vej frem.

Men det er bestemt ikke noget, man kan læse ud af de økonomiske nøgletal: De økonomiske signaler fra verdens største økonomi, nemlig USA, har på det seneste systematisk skuffet i forhold til analytikernes forventninger.

Alene i denne uge kom data for den amerikanske industriproduktion, hvor udviklingen i oktober viste 0,1 % mod analytikernes forventning på 0,4 %.

Samtidig viste data for detailsalget excl. Auto plus 0,2 % mod analytikernes forventning.

Endelig viser det amerikanske boligmarked fortsat svaghedstegn med langt færre nye byggetilladelser og igangsatte nybyggerier end forventet.

Manglende fremgang i to måneder

Om aktiemarkedets egne signaler bemærker vi, at der i realiteten ikke har været fremgang de seneste to måneder, hvis man måler på det toneangivende S&P 500 indeks.

Til gengæld har der været en klart negativ udvikling, hvis man ser på mere cykliske brancher som amerikanske bankaktier (bkx.x) og halvlederaktier (sox.x).

Begge delindeks ligger nu under 50 dages glidende gennemsnit, og SOX har ofte været retningsgivende for det øvrige aktiemarked.

Vi erkender dog også, at billedet fortsat er meget mudret. Meget tyder på, at de asiatiske økonomier, herunder især Kina og Indien kører meget stærkt frem.

Spørgsmålet er, om det er tilstrækkeligt til at trække Europa og USA med frem. Vi forventer ikke, at det kan vende en negativ udvikling til et plus.

Omkring den positive udvikling i Asien bemærker vi for det første, at priserne på råvarer til industriel forarbejdning (CRB Raw industrial) fortsætter med at stige. For det andet fortsætter fragtraterne for tørlast (Baltic Dry Freight index) også med at stige markant, hvilket kan afspejle en stigning i transporterede mængder.

For det tredje er det kinesiske aktiemarked (SSE index) kørt meget stærkt frem de seneste måneder.

Det styrende amerikanske aktiemarked er stadig i en klar optrend, og på 3-6 måneders sigt er vi fortsat ikke i tvivl om, at aktiemarkederne skal nedad.

To mulige scenarier

Vi ser stor sandsynlighed for et af disse to scenarier: For det første, at der kommer deflation med stigende prispres grundet overkapacitet i virksomhederne og konkurrence. Det vil kunne udhule virksomhedernes indtjening.

For det andet, at det private forbrug begynder at falde i forlængelse af stigende arbejdsløshed og frygt for en fornyet nedtur på de finansielle markeder.

På ultrakort sigt bemærker vi, at S&P 500 er faldet en smule under toppen for en måned siden i 1100.

Et nyt spring over 1120 vil kunne udløse et mindre aktierally.

Derimod vil et kursfald under 1070-1050 kunne udløse en større nedtur.

Grundlæggende befinder aktiemarkederne sig lige nu i et vakuum, hvor der er ekstremt stor usikkerhed om retningen. Det er en slags stilhed før stormen, hvor der fortsat er fokus på de største og mest likvide kvalitetsaktier. Blandt andet FLSmidth, Coloplast, Novozymes og NKT.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display