Aktierne fortsat truet

Med fortsat stor risiko for en længerevarende recession, kan det ikke udelukkes, at aktiemarkederne skal meget længere ned, vurderer Aktieugebrevet.

INVESTERING


Fredagens voldsomme nedtur på aktiemarkederne blev udløst af to forhold:

Først meget skuffende data for den amerikanske beskæftigelsesudvikling i august, hvor tallet blev markant lavere end forventet.

Dernæst at den sydeuropæiske gældskrise nu er ved at blusse op igen, dels med spekulationer om, at Grækenland allerede nu har brug for en pose penge mere fra EU/IMF, og dels vanskeligheder med at få solgt en ny portion italienske statsobligationer. Det har fået den italienske statsobligationsrente til igen at tippe opad.

Selvom der de seneste uger er faldet lidt mere ro på de sydeuropæiske statsobligationer, skal der ikke meget til at skabe ny uro, som kan eskalere yderligere.

Den nye nervøsitet fik de europæiske bankaktier til at tage et gevaldigt dyk nedad.

USA styrer aktiekurserne

I første omgang forventer vi, at aktierne vil blive styret fra USA, hvor skuffende data for beskæftigelsen sendte aktierne mere end 2 % ned.

Vi opfatter det som en ekstremt nervøs reaktion, da torsdagens ISM data fra de amerikanske indkøbschefer faktisk var bedre end forventet.

De bedre-end-forventede data for blandt andet den fremadrettede ordreindgang i industrien udløste overraskende også et større kursfald på aktiemarkederne, antageligt fordi det gør det mindre sandsynligt, at den amerikanske centralbank den 20-21. september vil gennemføre den forventede pengepolitiske lempelse (QE3) til at stimulere den økonomiske aktivitet.

Hvis dette var baggrunden for aktiekursfaldet, virker det ulogisk, at markederne så også reagerer negativt på de bagudrettede negative beskæftigelsestal.

De etablerede data viste nul i beskæftigelsesfremgang mod de forventede plus 79.000. Af forskellen kan 43.000 dog forklares af en strejke i selskabet Verizon, som der rettelig bør korrigeres for.

Vigtige signaler i denne uge

Meget vigtige signaler i denne uge bliver, når præsident Obama tirsdag fremlægger en ny vækstplan, som skal sparke gang i den amerikanske beskæftigelse. Samtidig kommer der også ISM-data for serviceindustrien.

Vi vurderer, at de seneste dages voldsomme kursfald er overdrevne i forhold til de nøgletal, som er blevet lagt frem, og i forhold til, at både præsident Obama og den amerikanske centralbank ventes at lægge en hånd under økonomien og beskæftigelsen.

Samtidig hører det med til billedet, at både kinesisk og japansk økonomi ser ud til at komme op i højere omdrejninger.

De meget store kursudsving kan efter vores vurdering fortsat langt hen ad vejen forklares med, at aktiemarkederne i høj grad er i algotradernes (maskinhandlernes) og shortfondenes vold.

De flår aktierne op og ned med voldsom styrke, og med den aktuelle meget store nervøsitet og usikkerhed har de let spil.

Vi bemærker dog, at fredagens markante kursfald på det amerikanske aktiemarked skete under relativ lav omsætning, så der var på ingen måde tale om paniksalg.

Fortsat risiko for recession

Da der fortsat er stor risiko for en længerevarende recession, alene på afvigende erhvervs- og forbrugertillid, kan vi på ingen måde udelukke, at aktiemarkederne skal meget længere ned.

Vores basisscenarie er dog fortsat, at den amerikanske S&P 500 future som minimum skal finde en bund omkring 1150. Hvis dette niveau falder, er der stor risiko for, at de generelle aktiemarkeder skal helt ned og teste den tidligere bund omkring 1080 – og måske endnu et langt ben ned på 10-15 %.

Det er dog ikke vores forventning. Men i det aktuelle meget nervøse marked, kan det blive meget dyrt at ignorere de signaler, markedet selv sender.

Se tidligere aktieugebreve


 

Tags

Anbefalede artikler