Aktiermarkedet: Alt kan ske

Aktiemarkedet er på vej tilbage til virkeligheden, og her er der mange dårlige nøgletal.

INVESTERING


’USA’s
Med fredagens lodrette fald på det amerikanske aktiemarked, efter moderat skuffende jobtal, er aktiemarkedet på vej tilbage til virkeligheden.

Vi fik det forventede brud ned gennem 1390-niveau for S&P 500, og da nedturen fortsatte fredag aften, bliver bunden af trendkanalen i 1360-niveau nu også udfordret – med lukkekursen i 1362 for S&P-futuren.

Med det bratte kursfald fredag kan alt ske i den kommende uge, og brud ned gennem 1360-niveau vil være en kraftig advarsel.

Vi har påpeget et stykke tid, at den makroøkonomiske udvikling i både Europa og USA udvikler sig stadig mere til den negative side.

USA’s vækst bremser op

For USA har første kvartal 2012 ellers været overraskende robust. Men stadig mere tyder på, at det lune forår har fremrykket temmelig meget aktivitet i byggeriet og på boligmarkedet, så den normale sæsonbetingede fremgang i de kommende måneder ikke bliver så stor som vanligt.

Vi ser ikke USA på vej mod recession, men momentum i væksten er under klar opbremsning. Seneste data fra ISM for serviceindustrien taler deres tydelige sprog med et markant fald i den fremadrettede ordreindgang, som dykkede fra 58,8 til 53,3, hvor 50-værdien er neutral. Altså et mærkbart fald på hele 5,5 point.

Den overordnede ISM-indikator for serviceindustrien faldt fra 56 til 53,5, hvilket er det største måned-til-månedsfald i over ét år.

ISM for fremstillingsindustrien viser fortsat stor robusthed, og her steg den fremadrettede delindikator for ordreindgangen fra 54,5 til 58,2.

Væksten er ikke i særlig god overensstemmelse med de fleste andre indikatorer for USA’s økonomi. Bl.a. er de fleste regionale målinger af erhvervstilliden på det seneste faldet tilbage, som det er tilfældet for NAPM fra Dallas og Chicago.

Også beskæftigelsestallene har vist svaghedstegn.

Denne uges ADP-data for jobskabelsen skuffede bravt med 119.000 nye jobs i den private sektor, mens analytikerne havde ventet 170.000 nye jobs – mod 201.000 nye jobs i forrige måned.

Fredag viste de officielle data for jobskabelsen den samme afmatning. Samtidig ses flere offentlige besparelser i delstaterne. Og de store detailhandelskæder melder over en bred kam om et svagt salg i april, efter lunt vejr og påskefridage i marts.

Den generelle opbremsning bekræftes også af Citigroups Economic Surprice Index, der fortsat udvikler sig negativt.

Udviklingen i Europa er dog langt mere negativ.

Recessionen i Sydeuropa spreder sig mod nord

Recessionen har spredt sig fra Sydeuropa til Midt- og Nordeuropa, hvor især Tyskland og Frankrig senest også er blevet hårdt ramt.

De seneste PMI-målinger fra Markit er meget negative.

Det er nu vanskeligt at se, hvordan bl.a. Spanien skal kæmpe sig ud af gældsklemmen midt i en buldrende økonomisk recession med tårnhøj arbejdsløshed. Alles øjne er derfor fortsat rettet mod den europæiske centralbank, der i denne uge signalerede, at der hverken kommer en LTRO3 eller en rentenedsættelse her og nu.

Signalet er, at der skal politiske strukturreformer til, og at det ikke er ECB’s opgave. Til gengæld synes der ikke at være politisk vilje til at tage de nødvendige skridt ad den vej.

Derfor er det også sandsynligt, at Europa de kommende måneder vil glide ned i en dybere recession.

De seneste data for Eurolands fremstillingsindustri er de ringeste i 34 måneder. For Tyskland er billedet ikke meget bedre, idet de seneste PMI-data dykkede til 46,2 i april.

Overordnet ser det dog ud til, at kinesisk økonomi igen er på vej mod accelererende vækst, viser de seneste PMIdata fra Markit.

Se tidligere aktieugebreve


 

Tags

Anbefalede artikler