Aktier: Sydbank straffes for uventet høje nedskrivninger

INVESTERING

Mens Vestas har fået en god start på onsdagens aktiehandel, går det knapt så godt for Sydbank, der skuffede i fjerde kvartal, hvor nedskrivninger relateret til landbrugssektoren overraskede analytikerne.

C20-indekset ligger efter godt 10 minutters handel næsten uændret i niveau 453,61. Med et fald på 3,5 pct. til kurs 109 er Sydbank den aktie, som klarer sig dårligst i C20-regi, og bankens regnskab var da også noget svagere end ventet med et nettoresultat på 52 mio. kr. mod ventede 200 mio. kr. i følge SME Direkt.

En ekstraordinær nedskrivning på 200 mio. kr. på bankens landbrugsportefølje ødelægger et resultat, der ellers hvad basisindtjening angår, er på niveau og endda lidt over, hvad markedet havde ventet.

- Ved vurderingen af engagementerne i denne portefølje har koncernen siden 2009 anvendt hektarpriser på jord, der niveaumæssigt svarer til de hektarpriser, som Finanstilsynet meldte ud i december 2011. Baggrunden for mernedskrivningerne er, at koncernen har skærpet principperne for værdiansættelsen af landbrugets driftsbygninger og -anlæg, skriver Sydbank i regnskabet.

Nedskrivningerne bliver dermed 460 mio. kr., hvilket er næsten præcist 200 mio. kr. større end ventet i markedet. DSV har også lagt negativt ud med et fald på 1 pct. til kurs 125,8, og det samme gælder FLSmidth og A.P. Møller – Mærsk, der begge falder i størrelsesordenen 0,7 pct. Derimod er Vestas kommet pænt ud af starhullerne med en stigning på 1,7 pct. til kurs 59,5, efter at selskabet sent tirsdag meldte om en vindmølleordre på 150 megawatt fra USA.

Blandt sidepapirerne stiger ALK-Abelló 0,6 pct. til kurs 336 efter et årsregnskab, der var nogenlunde som ventet på indtjeningen, mens toplinjen overraskede positivt. Resultatet af primær drift (EBIT) blev 14 mio. kr. mod ventet 21 mio. kr., ifølge SME Direkt. Resultat før skat landede på 25 mio. kr. mod analytikernes medianestimat på 24 mio. kr., og bundlinjen viste et overskud på 19 mio. kr. mod ventet 17 mio. kr. Omsætningen var ligesom bundlinjen bedre end ventet og landede på 578 mio. kr., mens analytikerne havde modelleret en nedgang til 560 mio. kr.

For 2012 venter ALK en vækst i salget af allergivacciner på 3-5 pct. målt i lokale valutaer, og resultatet af den primære drift før af- og nedskrivninger, EBITDA, ventes at “overstige” 300 mio. kr. mod 406 mio. kr. i 2011.

Tags

Anbefalede artikler