Aktier: Nu skal porteføljen justeres

To år efter krisen er aktierne ved at have genvundet det tabte. For den langsigtede investorer som har stået krisen igennem er det tid til at justere porteføljen.

INVESTERING

To år efter aktierne bundede i marts 2009, er markedet generelt ved at være tilbage på niveauet fra før finanskrisen for alvor satte ind i efteråret 2008. Det var en hård og hurtig tur nedad, der skræmte de fleste, mens opturen set i bakspejlet har strakt sig jævnt hen over de seneste to år.

For den besindige, risikovillige og langsigtede investor, der holdt fast og modigt stod uroen igennem, er det tid til at få justeret porteføljen.

Det generelle billede i mange brede porteføljer vil være, at de mere defensive kvalitetsaktier som Coloplast, Novozymes, Novo Nordisk, Carlsberg og Danisco kursmæssigt har klaret sig rigtig godt gennem krisen og i dag ligger på højere niveauer end før, mens konjunkturfølsomme aktier som A.P- Møller - Mærsk, DSV, FLSmidth og NKT er kommet mere eller mindre igen, men skåret over en bred kam ligger de kursmæssigt stadig under tidligere tiders topniveau.

Den simple analyse af denne forskellighed må være, at vi ikke er ude af krisen og på vej mod en ny højkonjunktur. Vi befinder os derimod i en mellemfase, hvor den generelle økonomi sunder sig, og hvor virksomheder med ikke-konjunkturfølsomme produkter fremstår stærke med god indtjening, og har de yderligere lav gæld, er de blevet ekstra belønnet.

Rebalancering nødvendig

Inden udviklingen løber af sted med porteføljen og skævvrider vægtningen, er tiden nu inde til for alvor at få lavet et grundigt servicetjek af porteføljen. Forudsætningen er, at du har en snusfornuftig aktiestrategi, der går ud på kun at have mellem 5 og 10 procent af porteføljens værdi placeret i én aktie.

Det er en klog, langsigtet strategi, der sikrer, at man ikke bliver for tungt vægtet i én aktie og dermed får en for høj samlet risiko. Samtidig høstes og geninvesteres de overnormale afkast. Kig derfor din portefølje grundigt igennem. Sælg ud uden at have for mange følelser over for kæledæggeaktierne.

Suppler op i de aktier, der efter din mening ufortjent er faldet. Men hav også øjnene åbne for nye spændende aktier, der kan øge dit afkast uden at øge din risiko. Her synes jeg, det er værd at kigge nærmere på den aktie, vi analyserer i månedens aktiefokus. Det er Monberg & Thorsen, der klart er undervurderet som følge af en upåagtet turnaround i datterselskabet Dyrup. Potentialet er godt, og risikoen nedad er meget begrænset.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display