Aktier: Kopier de bedste investorer

Nas på de højtbetalte porteføljeforvalteres viden, når du sammensætter din egen aktiebeholdning. På investeringsforeningernes hjemmesider kan du se, hvilke aktier deres dygtigste aktiefolk satser på.

INVESTERING

Som privat investor kan du umuligt overskue de asiatiske aktiemarkeder. Måske kender du navnene på enkelte selskaber, men reelt aner du ikke, om de er gode eller dårlige investeringer. Det skal du imidlertid ikke være flov over.

Selv en gigant som Danske Invest har problemer, når de skal købe asiatiske aktier. Deres porteføljeforvaltere er simpelt hen for langt fra begivenhedernes centrum. Derfor har Danske Invest allieret sig med Flavia Cheong i Singapore. Hun er investment director i Aberdeen Asset Management, ekspert i asiatiske aktier og styrer investeringsafdelingen Danske Invest Fjernøsten med kyndig hånd.

Faktisk gør Flavia Cheong det så godt, at afdelingen i år har klaret sig bedre end samtlige konkurrenter – og du kan ganske gratis nasse på hendes evner til at finde vinderpapirer. Løbende offentliggør Danske Invest, hvilke aktier hun har udvalgt.

I starten af hver måned kan du på Danske Invests hjemmeside se den aktuelle sammensætning af Fjernøsten-afdelingen såvel som alle andre investeringsafdelinger. “Hvis man som investor har lyst til at gå ned på det detaljeringsniveau, er der information at hente i vores beholdningslister på nettet i forhold til valg af enkeltaktier. Men vi har været åbne omkring vores beholdningslister, det har været en del af vores politik i mange år,” siger Robert Mikkelstrup, der er investeringschef i Danske Invest.

Et super arbejdsredskat

I Danske Invest Fjernøsten er den årlige administrationsomkostning cirka 1,4 procent. Vil du spare den omkostning og selv sammensætte en lille portefølje af asiatiske aktier, kan du ud fra beholdningslisten udvælge en håndfuld af de selskaber, investment director Flavia Cheong vægter tungest i sin portefølje.

Det er blandt andet finansgiganterne Oversea-Chinese Banking Corporation fra Singapore og Jardine Strategic Holdings fra Hongkong. Du kan i praksis ikke opnå samme risikospredning som Danske Invest Fjernøsten, der har mere end 40 aktier i porteføljen, og din samlede risiko vil derfor være højere.

Men for investorer, der vil investere aktivt i enkeltaktier, er beholdningslisterne fra Danske Invest et fantastisk arbejdsredskab – og det gælder, uanset om du satser på asiatiske aktier, amerikanske aktier, latinamerikanske aktier eller noget helt fjerde. Danske Invest har omkring 50 aktiebaserede afdelinger, hvor du som privat investor kan hente inspiration i beholdningslisterne.

Gavmildheden har en grænse

Danske Invest er ikke de eneste, der stiller denne værdifulde information gratis til rådighed. Sydinvest og Sparinvest er tilsvarende gavmilde med månedlige og ganske aktuelle opdateringer af deres beholdningslister.

De andre danske investeringsforeninger offentliggør enten deres beholdningslister med større mellemrum, for eksempel en gang i kvartalet eller hvert halve år eller også med stor forsinkelse.

Beholdningslisterne fra Jyske Invest er således en måned gamle, når de bliver lagt ud på deres hjemmeside. “Vi viser beholdningslisterne med forsinkelse, fordi vi ikke ønsker at give konkurrenterne indsigt i vores porteføljer. Vi får betaling for at forvalte pengene på kundernes vegne ud fra vores ekspertise og ønsker derfor ikke at give andre gratis og aktuel indsigt i vores dispositioner, så andre eksempelvis kan se, hvilke nye aktier vi køber op i,” forklarer afdelingsdirektør Flemming Larsen i Jyske Invest.
[emediate]

Bedst ved emerging markets

Brug især beholdningslisterne som et godt overblik over et investeringsområde, hvor en dygtig porteføljeforvalter har foretaget en grundig screening og nøje udvalgt en række selskaber. Og smugkig ikke mindst i beholdningslisterne, når du vil investere i mere eksotiske egne af de finansielle markeder.

Som analytiker Thomas Fleron Hansen fra analyse-firmaet Morningstar formulerer det: “For private investorer er der mest værdifuld viden at hente i beholdningslisterne, når det gælder svært tilgængelige aktiemarkeder. Eksempelvis emerging markets i Østeuropa, Asien og Latinamerika. Her benytter mange investeringsforeninger sig af lokale rådgivere med markedsspecifik viden – og det er en viden, der ellers er svært tilgængelig for den private investor.”

Tags

Anbefalede artikler