Aktienedturen er nu en realitet

Der er stærke kræfter bag aktie-nedturen og intet tyder på, at det stopper her, skriver Aktieugebrevet.

INVESTERING


Gennem det seneste års kortvarige nedture på aktiemarkedet har der været tale om hurtige kursfald, udløst af konkrete geopolitiske begivenheder – f.eks. den sydeuropæiske gældskrise, oprøret i Egypten og den japanske tsunami/atomkraftulykke.

Men aktierne er hver gang kommet hurtigt tilbage i nye højder.

Denne gang er det markant anderledes: Der er tale om en stille aktienedtur, som ikke bliver drevet af enkeltbegivenheder, men af den overraskende stærke globale økonomiske opbremsning.

Og der er meget, meget stærke kræfter bag nedturen, som især bliver drevet af de konjunkturfølsomme aktier. Og intet tyder på, at det stopper her.

Kraftig advarsel fra flere sider

Aktiemarkederne har i denne uge bekræftet salgssignalerne, som uden sammenligning er de stærkeste siden efteråret 2008, altså op til finanskrisen.

Stort set alle signaler, som har sammenhæng med de økonomiske konjunkturer og investorernes risikotagning, viser nu kraftige advarselssignaler.

Der kan naturligvis komme kortvarige korrektioner op undervejs, men aktierne skal længere ned.

Som nævnt i tidligere analyser kan en ny amerikansk hjælpepakke, QE3, lynhurtigt ændre det negative billede. Men det er der ikke udsigt til lige nu.

Vi lægger stor vægt på, at det retningsgivende amerikanske halvlederindeks (sox.x) nu er brudt ned under det psykologisk vigtige 200 dages glidende gennemsnit. S&P 500 indeks ligger lige på det glidende gennemsnit, men den vigtige S&P 500-future er også brudt ned. Hvis aktierne gør et hurtigt comeback over de glidende gennemsnit, kan det give en korrektion op på 2-3 %, før nedturen fortsætter.

Vi ser en faldende trendkanal med bund omkring 1275 for S&P 500 future og loft i 1305. Med fredagens lukkekurs i 1269 lugter det af et brud ned gennem bunden, men det er ikke endeligt bekræftet. En mulighed er derfor også test op mod 1300, før nedturen fortsætter.

Som vi skrev i den seneste udgave af AktieUgebrevet ville det vigtige niveau for C20 i 450 falde i denne uge. Det gjorde det så sandelig også med et kursfald til 439, altså med ca. 3 %.

Også tyske DAX er faldet under vigtige støttepunkter, og det kinesiske Shanghai-indeks er for længst faldet under 200 dages glidende gennemsnit.

Tre vigtige signaler

Som ledende signaler for aktierne vil vi dog særligt holde øje med tre andre signaler, som siger meget om de store investorers syn på verden.

For det første er de amerikanske bankaktier (btk.x) nu meget klart faldet under 200 dages glidende gennemsnit.

Det afspejler efter vores vurdering en ny bekymring over udviklingen i banksektoren, hvor der fortsat ligger masser af usikre udlån.

For det andet er iTraxx crossover, som afspejler investors syn på risiko på europæiske erhvervsobligationer, nu jævnt faldende (hvilket betyder stigende risici), efter at have dannet en nydelig rund top. De store investorer har ellers skruet mere og mere op for risikovilligheden de seneste år, men nu er der sket en klar vending.

For det tredje ser vi det som et alvorligt advarselssignal, at det kinesiske Shanghai-indeks fortsætter med at falde langt under 200 dages glidende gennemsnit.

Kinesiske aktier er under de seneste to aktienedture gået foran de vestlige aktiemarkeder, og det kan meget vel ske igen. De seneste PMI-data fra de kinesiske indkøbschefer faldt forleden yderligere, og råvarepriserne har de seneste uger ikke vist særlige styrketegn efter et markant tilbagefald.

Vores holdning er nu, at den store nedtur på aktiemarkederne er startet. Spørgsmålet er, hvor hurtigt det vil gå, og hvor store positive korrektioner, der vil komme undervejs.

Positive korrektioner skal anvendes til at sælge ud af den langsigtede beholdning, da aktierne i den kortsigtede beholdning allerede nu bør være stort set afskibet.

Vi har i AktieUgebrevets Spekulationsportefølje nu fastsat nogle meget stramme stop loss, hvis der sker yderligere kursfald herfra.

Vi beholder samtidig vores forsikring i form af 30 % af kapitalen i den svenske bear fond Xact Bear, som har givet en betydelig kursgevinst de seneste uger.

Se tidligere aktieugebreve


 

Tags

Anbefalede artikler