Aktiemarkedet har hovedet i busken

Aktiemarkedet vælger indtil videre at opfatte det som et plus, at der med offentlige midler holdes live i en samfundsøkonomi, som hoster og hakker sig fremad baseret på alskens kunstige stimulanser, skriver Aktieugebrevet.

INVESTERING

Den positive stemning på aktiemarkederne fortsætter, mens stadig flere følger skuespillet med rystende hoveder.

I denne uge var første “positive” nyhed, at EU sikkert vil hjælpe Grækenland igennem gældskrisen, i hvert fald med en midlertidig løsning.

Dernæst kom meldingen fra den amerikanske centralbank om, at den korte rente holdes uændret lav indtil videre.

Begge dele opfatter vi som endnu en gang lapperier i en dybt sønderskudt vestlig økonomi.

Samfundsøkonomiern hoster og hakker

Men aktiemarkedet vælger indtil videre at opfatte det som et plus, at der med offentlige midler holdes live i en samfundsøkonomi, som hoster og hakker sig fremad baseret på alskens kunstige stimulanser, herunder rekordlave renter, statsgarantier, hjælpepakker og gigantisk offentlig gældssætning.

På mange måder virker det som om, at “historien” er ved at gentage sig: Op til subprime krisen i USA kom allerede i august 2006, i tidsskriftet Barrons, den første beskrivelse af den enorme bunke amerikanske boliglån, der var blevet udstedt til boligejere stort set uden indkomst, og hvor lånene var blevet pakketeret i nye finansielle produkter og solgt videre til alverdens banker.

Et år senere – i midten af 2007 – havde problemerne udviklet så alvorligt, at to af Bear Stearns hedgefonde var tæt på at kollapse. End ikke på dette tidspunkt havde aktiemarkedet forstået “historien”, og det blev ved med at stige.

Ligesom denne gang håbede “markedet” dengang på, at centralbankerne ville komme med en hjælpende hånd og sikre mod endnu et kollaps.

Som bekendt var det umuligt at forhindre den store nedtur, da det kom til stykket.

Ekstremt svag global økonomi

I dag står vi så i en situation, hvor den globale økonomi er ekstremt svag og sårbar: forbrugerne er fortsat underdrejede og afvikler gæld. Arbejdsmarkedet er stadig meget svagt, og beskæftigelsen er i bedste fald steget en lille bitte smule efter en dramatisk stigning i arbejdsløsheden. En enorm mængde gæld i bankerne ligger parkeret “gemt” i overtagne ejendomme, finansielle aktiver, som ikke er bogført til dagsværdi og nødlidende erhvervsvirksomheder.

Samtidig tyder stadig mere på, at der kommer en ny dramatisk nedtur på det amerikanske boligmarked på grund af en ny subprime-lignende krise, hvor millioner af husejere skal ombytte lån til en markant dyrere rente- og afdragsprofil.

Endelig begynder der at opstå gældsproblemer i de mest udsatte nationalstater (Grækenland), og det økonomiske boom i Kina er på vej mod en måske hård opbremsning på grund af overophedning.

Vi skrev i sidste uge, at brud op gennem den vigtige modstand i 1150-niveau for S&P 500 indeks meget vel kunne blive et teknisk snydesignal. Det mener vi fortsat er en relevant iagttagelse.

Fredag skete en test ovenfra af 1150 niveau efter større kursfald på det amerikanske aktiemarked i den første del af åbningstiden.

Vi bemærker, at det fortrinsvis var de cykliske brancher som teknologi, materialer, halvledere og energi, der faldt tilbage.

Der kan meget vel blot være tale om et mindre tilbagefald efter den seneste tids stærke stigninger.

Vi tror dog på en lidt større korrektion ned, især da markedet synes at være meget overkøbt og stemningen for positiv.

Vi bemærker også, at målingen af stemningen hos amerikanske privatinvestorer (AAII) senest er nået op i 45 % optimister, hvilket historisk set næsten altid har været et signal om en kommende svag periode for aktiemarkederne. Eksempelvis blev en bullish-score på 49 % nået lige før nedturen i januar 2010.

Vi ser stor sandsynlighed for brud ned gennem 1150-niveau på den korte bane – med en sandsynlig test af 50 dages glidende gennemsnit omkring 1110-1120. Altså et tilbagefald på mindst 3-5 %.

For tyske DAX ser vi en sandsynlig test af 5700 -niveau, ca. 5 % længere nede. På længere 6-12 måneders sigt forventer vi en nedtur på 30-50 %.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display