Aktiemarkederne ved en skillevej

I de næste uger vil en række indikatorer afgøre, om aktiemarkederne er markant på vej nedad eller solidt på vej op.

INVESTERING

Har de globale aktiemarkeder allerede rystet nervøsiteten og usikkerheden efter katastroferne i Japan og urolighederne i Mellemøsten og Nordafrika af sig, hvorefter aktiemarkederne blot fortsætter de seneste seks måneders kursstigninger?

Eller ser vi nu kun en kortvarig positiv korrektion – efter nogle uger med store generelle kursfald – og fornyede mere varige kursfald forude?

Svaret får vi efter alt at dømme i denne uge eller næste uge, da flere aktieindeks nu står foran afgørende modstande, som hvis de brydes vil signalere forsat fremgang.

Vores holdning er, at vi de næste uger får nogle afgørende signaler, som enten vil pege markant nedad eller solidt opad.

Med andre ord står vi lige nu ved en skillevej. Udover de langsigtede strukturelle ubalancer i den globale økonomi, som på et eller andet tidspunkt får tingene til at eksplodere, så er der aktuelt også makroøkonomiske lyspunkter.

Vigtige pejlemærker

I første omgang vil vi holde øje med følgende pejlemærker: For det første står tyske DAX med en lukkekurs på 6960 lige under 20 dages glidende gennemsnit, og ca. 1 % under 50 dages glidende gennemsnit i 7110. Brud af disse niveauer vil signalere fortsat optur.

For det andet ligger de vigtige ledende delindeks for halvledere (sox.x) og transportindeks lige under 50 dages glidende gennemsnit. Også her vil brud op udløse et større købssignal, som vil trække flere købere ind.

For det tredje bemærker vi, at de seneste dages stigninger i S&P 500 indeks er sket under meget tynd omsætning. Det kunne indikere, at de professionelle investorer ikke rigtig tror på en varig stigning fra det aktuelle kursniveau.

For det fjerde ligger den amerikanske 10-årige statsobligationsrente fortsat under 50 dages glidende gennemsnit, og den korte 3 måneders renter indikerer ikke massive rentestigninger lige foreløbig, som det var tilfældet for blot en måned siden.

De seneste ugers kursstigninger kommer på trods af en meget ubehagelig udvikling i Japan – med spredning af radioaktivitet til drikkevand i større områder.

Til gengæld synes der at falde mere ro over forholdene i olierige Saudi Arabien, hvis lokale aktieindeks de seneste uge er stort set normaliseret.

Drivkræfterne i den globale økonomi

Vi forventer, at aktiemarkedet nu vil vende blikket over mod de store drivkræfter i den globale økonomi: Citigroups såkaldte Economic Surprice index er steget uafbrudt fra september sidste år til marts i år. Men herefter er det gået ned ad bakke igen.

Dette indeks måler om de makroøkonomiske nøgletal, og andre ledende indikatorer overrasker positivt eller negativt i forhold til analytikernes forventninger.

Ved positive overraskelser stiger indeks, mens det falder ved skuffelser. Med andre ord er striben af skuffelser igen blevet dominerede. Fortsætter dette billede vil det også ramme stemningen på aktiemarkedet.

Eksemplerne på skuffelser på det seneste er mange. Dels var de nyeste data for solgte nybyggede og eksisterende boliger i USA rekordlave, og det peger i retning af fortsatte prisfald.

Dels var de seneste data for ordreindgangen efter varige forbrugsgoder negativ. Og i samme omgang var der minusvækst i ordreindgangen for kapitalgoder, som anses for at være en indikator for erhvervslivets investeringer.

Endelig viste sidste uges data fra den vigtige ledende ECRI indikator de største svaghedstegn i flere måneder.

Billedet vil dog først blive bekræftet, hvis ECRI indikatorerne fortsætter tilbagefaldet de kommende uger, hvilket vi vil melde tilbage om.

Historisk har ECRI vist en meget stærk forklaringsværdi for en kommende udvikling i USA økonomi – og ofte også på aktiemarkederne.

Med andre ord kan det meget vel være billedet, at der allerede bag ved alle de geopolitiske begivenheder den seneste måned, er en økonomisk opbremsning i gang i USA, som næppe kan undgå at smitte af på Europa.

Hertil kommer stadig mere fokus på offentlig budgetdisciplin i EU-landene, og deraf følgende stramning af offentlige udgifter.

Måske er det de første streger til en ny tegning vi så i denne uge, hvor de tyske indkøbschefer i IFO målingen begynder at skrue lidt ned for forventningerne til fremtiden.

Se tidligere aktieugebreve


 

Tags

Anbefalede artikler