Aktiemarkeder i nervøs balancegang

Aktiefesten meget vel kan fortsætte en tid endnu, men risikoen for et aktiekrak er også stigende, skriver Aktieugebrevet.

INVESTERING


Inden for de seneste uger er der igangsat ekstremt stærke bevægelser på de finansielle markeder, med blandt andet styrtdyk i råvare- og oliepriser, faldende amerikanske obligationsrenter og en overraskende stærk vækstopbremsning i USA.

En traditionel makroøkonomisk vurdering ville være, at aktiemarkederne efter de seneste års markante stigninger nu var parate til en længere nedtur.

Når det på ingen måde er tiden til “traditionelle” vurderinger skyldes det tre forhold:

For det første øger den amerikanske vækstopbremsning sandsynligheden for QE3, altså en ny pengepolitisk lempelse i form af centralbankens kæmpe opkøb af statsobligationer. Alene det vil kunne løfte aktierne.

For det andet kan det lægge et pres på inflationsforventningerne, hvis råvare- og oliepriserne fortsætter med at falde efter den seneste uges kraftige prisfald.

For det tredje vil netop denne udvikling kunne udløse yderligere fald i de korte og lange renter.

Den 10-årige amerikanske statsobligationsrente er på niveau med december 2010. Og den tyske bund future er de seneste måneder faldet fra 3,5 % til 3,2 %.

Alt dette vil være med til at stimulere økonomien – og måske tage luften ud af en vækstopbremsning.

Vigtigt pejlemærke i S&P 500

Det toneangivende S&P 500 ligger lige over et vigtigt pejlemærke i 1320, svarende til 50 dages glidende gennemsnit.

Vi har længe haft fokus på halvlederindeks sox.x, som også ligger lige over 50 dages glidende gennemsnit. Det toneangivende europæiske, tyske DAX indeks, har på det seneste performet meget stærkt, antageligt understøttet af en svækket Euro/USD, som styrker de europæiske – og danske – virksomheders konkurrenceevne i forhold til USA.

Vores bundlinje er, at aktiefesten meget vel kan fortsætte en tid endnu, men risikoen for et aktiekrak er også stigende. Den spekulative gearing på det amerikanske aktiemarked er nu på det højeste leje siden lige før sidste aktiekrak i efteråret 2008.

Saxobanks cheføkonom Steen Jacobsen beskriver situationen sådan i Økonomisk Ugebrev: “Vi er nu så langt henne i festen, at nogen har brug for at gå til baren og hoste op med nogle kontanter for at betale regningen. Jeg kan ikke umiddelbart se nogen af deltagerne i festen, som er villige eller endog i stand til at betale regningen. De to eller tre giganter: Asien (Kina + Indien), Mellemøsten og til en vis grad Tyskland har indenlandske politiske hensyn, der er for presserende til at fortsætte med at have bailout mania. Omvendt erkender det politiske establishment, at det er nødvendigt at slå en handel af på længere sigt.”

Men indtil videre vil vi kunne iagttage en vent-og-se mentalitet fortsætte hos politikerne, og det vil fortsætte, så længe den politiske pris er lav. Derfor kan vi fortsat forvente at se masser af ‘non-solutions’ fra politisk hold, også i relation til den sydeuropæiske statsgældskrise.

I mellemtiden vil sølv, guld og andre såkaldte Tangible Assets fortsætte deres opadgående spiral, og den amerikanske dollar vil rasle ned. Vær opmærksom på, at stadig højere gearing altid betyder stadig højere risiko. Det er fristende at stige ombord på dette tog med “easy money”. Men husk hele tiden på, at nogle gange er det en bedre risk-reward at sige som Groucho Marx: “I do not care to belong to any club, that will have me as an member”.

Ingen klare købs- eller salgssignaler

Vi er fortsat afventende, da der hverken er klare købs- eller salgssignaler for det generelle aktiemarked. Selvom tyske DAX er i solid fremgang, er det fortsat amerikanske S&P 500 indeks, der sætter den overordnede stemning på de globale aktiemarkeder.

Fredagens lukkekurs omkring 1340 svarer nogenlunde til de seneste toppe i det amerikanske indeks, og yderligere fald under dette niveau vil blive opfattet som et opgivet forsøg på at nå nye højder. Halvlederindeks sox.x viser ingen klar retning, hverken den ene eller den anden vej. Det amerikanske bankindeks btk.x har de seneste måneder ligget under 50 dages glidende gennemsnit.

Se tidligere aktieugebreve


 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display