Aktiemarkeder fortsat i ingen-mands-land

Billig likviditet holder fortsat hånden under aktierne - og markedet har mest lyst til at fokusere på de positive nyheder.

INVESTERING

Aktiemarkederne befinder sig fortsat i en slags ingenmandsland:

På den ene side er der endnu ikke nogen klare signaler på, at det globale økonomiske opsving har bidt sig fast.

På den anden side er de økonomiske nøgletal og antallet af finansielle kollaps ikke alvorlige nok til at sende aktierne ned.

Ekstremt billig likviditet holder fortsat hånden under aktierne.

Tesen er, at hvis likviditeten er billig længe nok, så må det på et eller andet tidspunkt stimulere den økonomiske vækst.

Flere gange en ny “Dubai” vil uden tvivl forstærke nervøsiteten på finansmarkederne yderligere. Vi har været overrasket over, hvor hurtigt finansmarkederne rystede Dubai-affæren af sig og fejede advarselssignalet ind under gulvtæppet.

Men det svarer meget godt til det generelle billede, hvor markedet fortsat har mest lyst til at fokusere på de positive nyheder.

Hold fast i aktiemarkedets egne signaler

Vores bedste bud lige nu er, at man bør holde sig tæt til aktiemarkedets egne signaler.

Først og fremmest bør man holde forsigtig afstand, så længe S&P 500 indeks ikke formår at bryde op gennem modstanden i 1120-niveau.

I næsten tre måneder har 1100-1120 været en uoverstigelig bremseklods på kursstigningerne. Og vi forventer, at der skal ganske meget til at bryde op gennem barrieren.

Hvis det sker under solid omsætning vil vi seriøst overveje at spille med på det kortsigtede aktierally, som sandsynligvis vil følge.

Med mindre de økonomiske nøgletal forbedres markant, kan et sådant aktierally også blive den afslutningseufori, som markerer indledningen på næste store nedtur.

Vi kan stadig ikke se nogen klare økonomiske signaler, som bekræfter en blot moderat solid fremgangsperiode.

Fredagens stærke fremgang i detailsalget excl. auto i USA på 1,2 % i november – mod forventet plus 0,4 % – skal tages med et gran salt: Halvdelen af fremgangen kom fra øget forbrug af benzin.

Desuden blev væksten i privatforbruget for måneden før nedjusteret fra 0,2 % til 0,0 %, hvorved nettofremgangen kun var 0,4 %.

Forbrugslysten hos den amerikanske forbruger synes fortsat meget afdæmpet: Godt nok viste målingen fra Michigan sentiment af forbrugertilliden større fremgang end forventet.

Men de ugentlige målinger fra ABC News viser ikke samme positive billede, da opfattelsen af den økonomiske situation fortsat er tæt på årets ringeste.

Deprimerende læsning

Den amerikanske brancheorganisation for SMV-virksomheder, NFIB, måler hver måned stemningen hos et udsnit af medlemsvirksomhederne, og den nyeste måling for november er direkte deprimerende læsning.

Efter svag fremgang siden april 2009, går det igen ned ad bakke. Cheferne i de mindre amerikanske selskaber ser stadig sortere på USA’s økonomi og deres egen indtjeningsudvikling.

Andre signaler, som bør give anledning til fornyet bekymring, er for det første at fragtraterne for tørlast, BDI, igen er på vej hastigt ned ad bakke – med minus 20 % de seneste uger.

For det andet viser de kinesiske aktier igen svaghedstegn.

For det tredje ligge de amerikanske bankaktier nu på tredje måned underdrejet.

Temperaturen på større europæiske bankaktier kan også aflæses i udviklingen i Danske Bank-aktien, der p.t. ligger knap 20 % lavere end for blot et par måneder siden.

Den såkaldte Bull Bear Ratio fra Investors Intelligence viser, at andelen af bears (investorer, der tror på faldende aktiemarkeder) er rekordlav.

Kun ca. 20 % af alle investorer tror i dag på faldende aktiemarkeder fremad. Og det er en rekordlav andel, som senest blev nået i foråret 2007, da aktiemarkederne sidst toppede.

Da den såkaldte Bull-Bear Ratio ofte opfattes som en omvendt indikator, kunne dette være udtryk for en overdreven optimisme.

Under alle omstændigheder bør det i sig selv være bekymrende, at de fleste aktiestrateger i bankerne nu er overbeviste om, at aktiemarkederne skal fortsætte fremad.

Historien viser, at alt for stor enighed ofte ender med totale fejlskud.

Ofte er det sådan, at bankanalytikerne i deres estimater ligger meget tæt på den fælles konsensus, da de derved ikke vil være alene om at tage fejl – hvis de tager fejl.

Især ses det meget sjældent, at bankanalytikere er alene om at være negative om udsigterne for aktiemarkedet, da de derved risikerer både bøvl med kunderne og deres chefer, hvis de tager fejl – og dermed risikerer at miste deres job.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display