AKTIEEKSPERT: Kina på vej til at blive vækstmotor igen

Investorer kan begynde at ånde lettet op. Danske Invests chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen forventer, at væksten i Kina stopper med at aftage og igen vil stige moderat. Dermed vil Kina levere ny cylinder til den globale vækstmotor.

INVESTERING

Væksten i den kinesiske økonomi har nået bunden og er klar til at stige svagt igen i løbet af 2014. Det vurderer Danske Invests chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen. Dermed er der udsigt til, at Kina igen vil bidrage til den generelle optimisme om væksten i den globale økonomi.

Kina har ellers de seneste år skuffet rigtig mange, både investorer og analytikere. Ikke fordi væksten har kollapset, men fordi forventningerne ganske enkelt har været for høje. For et par år siden regnede mange mennesker med, at Kina ville fortsætte med at vokse 8 pct. om året eller derover. I stedet leverede Kina sidste år ”kun” lidt over 7 pct.

Ved indgangen til 2014 forventede mange, at 2014 ville blive året, hvor kinesisk vækst igen skulle over 8 pct. Imidlertid var status efter årets første tre måneder, at væksten faktisk faldt yderligere i stedet for at stige. Senest har det nationale kinesiske statistikbureau offentliggjort, at økonomien voksede under 6 pct. i årets første måneder. Samtidig har skuffende nøgletal øget nervøsiteten i Kina og nye markeder, specielt i årets første to måneder.

Det værste er overstået
Men nu er der optimisme hos Danske Invests chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen. Han vurderer, at det værste nu er overstået, og at der venter bedre tider forude.

”Vi mener, at afmatningen i Kina har været drevet af en stramningsproces - vel at mærke en nødvendig stramningsproces. Boligmarkedet risikerede at udvikle en boble, og helt afgørende var vi bekymrede for, at udlånsvæksten havde været for høj for længe. Derfor er vi rigtig glade for, at det ser ud til, at udlånsvæksten er kommet markant ned,” siger Bo Bejstrup Christensen. Han vurderer, at stramningsprocessen nu er et afsluttet kapitel, der vil betyde, at væksten i Kina igen vil få plads til at stige.

Godt for global vækstmotor
”Vi forventer, at væksten i Kina er færdig med at falde, og ser vi 6 måneder frem, forventer vi, at den vil stige en smule - op mod ca. 6,5 pct.,” siger Bo Bejstrup Christensen. Hvis forventningerne holder stik vil det betyde, at Kina vil bidrage med endnu en cylinder til den globale økonomiske vækstmotor, som forventes at blive den stærkeste siden 2011. Derudover vil en stigende kinesisk vækst også være med til at stabilisere både aktier og obligationer i nye markeder, der ellers har oplevet et svagt 2013, der forsatte de første måneder af 2014.

Tags

Anbefalede artikler