Advarselssignaler for aktier blinker fortsat

Grundlæggende er der ikke mange lyspunkter for den globale makroøkonomi, og usikkerheden betyder, at de finansielle markeder sitrer af nervøsitet, konstaterer Aktieugebrevet i den seneste analyse af aktiemarkederne.

INVESTERING

De fleste økonomiske og finansielle indikatorer fortsætter med at vise svaghedstegn.

Den økonomiske opbremsning i Kina og Europa har ligget i kortene et stykke tid. De kinesiske aktier fortsætter nedturen, og opbremsningen satte i sidste uge ekstra fart på prisfaldet på industrielle råvarer, eksempelvis industrimetaller.

I Europa er de fleste lande i gang med stramninger af de offentlige budgetter for at genskabe tilliden i finansmarkedet til den udstedte statsgæld i form af statsobligationer.

Der er dog stigende fokus på, at de planlagte budgetbeskæringer på i gennemsnit fem-syv procent af de samlede budgetter langt fra er nok. Der er brug for omfattende strukturelle reformer, som stikker langt dybere.

Derfor er finansmarkederne fortsat meget nervøse. Og fredagens meldinger fra de ungarske myndigheder om, at der er blevet snydt med landets opgørelse af den samlede statsgæld, udløste igen en nedtur på aktiemarkedet, svækkelse af kreditmarkedet og nye fald i Euro og obligationsrenter.

Den negative udvikling, som for alvor tog fart efter dansk lukketid på det amerikanske aktiemarked, kan meget vel eskalere i denne uge.

Hertil kommer at finansministrene fra G20-landene i weekenden holdt møde i Busan i Sydkorea for at drøfte finanskrise og eventuelle initiativer. Der blev ikke taget konkrete beslutninger. Men det blev påpeget, at de offentlige budgetnedskæringer helst ikke må bremse den svage økonomiske vækst.

Negativt aktiebarometer

Vores Aktiebarometer fortsætter med at være meget negativt. Det betyder, at stilstanden på aktiemarkederne den seneste uge ikke har været solid nok til at flytte på de fem indikatorer.

De fem signaler er alle fuldstændig uændrede i forhold til seneste opgørelse for en uge siden, hvor den samlede score også var minus 1,4 i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

De signaler, som er knyttet til udviklingen på selve aktiemarkedet var sidst på ugen tæt på at få tildelt et ekstra pluspoint. I AktieBarometeret peger både tendenssignalet, MACD og nervøsitetsindeks VIX entydigt nedad – på både kort og langt sigt. De øvrige signaler står fortsat kun på minus en.

Blandt andet er signalet for sektorrotation ikke entydigt negativt på den korte bane. På en uges sigt har de cykliske aktier klaret sig blandet, med stærk performance til teknologi og svag performance til materialer, hvilket kan have sammenhæng med de tydelige prisfald på en række råvarer.

Også Børsmæglerbarometeret viser et lidt uensartet billede hældende til det negative.

I de seneste tre uger har der været to uger med små nettokøb af danske aktier fra de udenlandske finanshuse, og en enkelt uge med nettosalg for næsten én mia. kr. Seneste opgørelse fra forrige uge viser, at der samlet set var moderate nettokøb på knap 200 millioner kroner.

Bag ved dette nettokøb var der på enkeltselskaber mindre nettokøb i FLSmidth og Vestas, mens der var nettosalg i Topdanmark, Lundbeck og Carlsberg – altså i typisk defensive aktier.

Negativ stemning vendt tilbage

Fredag eftermiddag blev markedet dog påny grebet af en negativ stemning efter meget skuffende amerikanske jobtal: Da optimisterne på aktiemarkedet næsten alene læner sig op af forventningen om en spirende økonomisk vækst i USA, var det klart skuffende med de nye tal for arbejdsmarkedet.

I den noget usikre husstandsmåling faldt arbejdsløshedsprocenten kun på grund af tilbagetrækning fra arbejdsstyrken på 322.000 personer. Med et stort set uændret antal i beskæftigelse i forhold til en lavere arbejdsstyrke faldt arbejdsløshedsprocenten en smule.

I den mere sikre statistik for udviklingen i antallet af arbejdspladser, skyldtes fremgangen på 431.000 stort set alene offentlige ansættelser.

Jobvæksten i det private erhvervsliv er altså stort set gået i stå, og netop flere i arbejde ses som den afgørende dynamo for USA’s økonomi via øget privatforbrug.

Grundlæggende ser vi fortsat ikke mange lyspunkter omkring den globale makroøkonomi, og usikkerheden får fortsat de finansielle markeder til at sitre af nervøsitet.

Vi ser derfor de seneste ugers stilstand på aktiemarkedet, som en pause før fortsatte kursfald på aktiemarkederne.

Det toneangivende S&P 500 indeks ser ud til at være fanget mellem det psykologisk vigtige 200 dages glidende gennemsnit i ca. 1110 og den seneste bund i 1040-1050.

 

Tags

Anbefalede artikler