Advarsel: Pæne regnskaber gav kursfald

Det trækker fortsat op til en nedjustering af aktiekurserne.

INVESTERING

Udmattelse præger fortsat aktiemarkederne, og der er nu klart brug for nogle positive økonomiske nøgletal for at bekræfte en fortsat økonomisk vækstperiode.

Efter fredagens (23.10.09) tilbagefald er det amerikanske aktiemarked igen på vej i kortsigtet nedtrend, hvis man måler på MACD.

Samtidig er det værd at bemærke, at vigtige konjunkturfølsomme brancher som transport, finans og halvledere på det seneste er blevet sat markant tilbage.

Dow Transport indeks er blevet hårdest ramt og dykkede fredag ned under 50 dages glidende gennemsnit. Det amerikanske bankindeks har i knap tre måneder ligget stort set uændret. De seneste ugers pæne bankregnskaber har ikke fået bankerne til at stige generelt.

Endelig ligger det ofte styrende semiconductor indeks (sox.x) stort set uændret for de seneste to måneder, og det toneangivende indeks presser nu på for at bryde ned gennem 50 dages glidende gennemsnit.

Gode resultater er indregnet i kurserne

Fredagens begivenheder viste med al tydelighed, at pænere end forventede regnskaber for 3. kvartal ikke er tilstrækkeligt til at løfte aktierne yderligere. Forventningerne var som helhed allerede indbygget i kurserne før regnskabssæsonen.

Et virkeligt advarselssignal kom fredag (23.10.09) med overraskende positive regnskaber fra både Microsoft og Google.

Alligevel endte de amerikanske aktier i et betydeligt minus ved lukketid kl. 22 dansk tid.

En negativ markedsreaktion på ellers positive nyheder, er et af de stærkeste advarselssignaler, man overhovedet kan få. Det er muligt, at det igen ender som vi har set 4-5 gange de seneste måneder: Efter nogle få dages korrektion ned, kommer køberne på banen i stort tal, og aktierne fortsætter opturen, hvor den slap.

Midt i august tog det fem dage, før S&P 500 indeks kørte op gennem den tidligere top.

I starten af september tog det ni dage.

I starten af oktober tog det femten dage at komme tilbage.

Og denne gang har vi haft svaghed på aktiemarkederne i indtil videre seks dage.

Vi mener ikke, at markedet længere har den store fokus på kvartalsregnskaberne, der generelt viser resultater bedre end forventet på grund af markante besparelser.

Netop mangel på bedre udsigter for virksomhedernes omsætning giver i stigende grad bekymringer hos investorerne. Med de overskudsforventninger for 2010 og 2011, der ligger indbygget i de aktuelle aktiekurser, skal der snart komme mere gang i den økonomiske vækst.

Men der er fortsat mange signaler, der trækker i den anden retning: For det første er den amerikanske forbrugertillid fortsat vigende. Både de seneste målinger fra Michigan Sentiment og ABC News viser vigende tillid, især når det gælder privatøkonomiske udsigter.

NFIB’s måling af erhvervstilliden blandt mindre og mellemstore amerikanske virksomheder viser ingen bedring i forretningsmiljøet, salget svigter, og priserne falder fortsat, hvilket presser indtjeningen.

Endelig er der fortsat tegn på stor svaghed på det amerikanske boligmarked, hvor priserne falder, og salget er præget af mathed.

Til gengæld trækker en række indikatorer for den internationale økonomi nu solidt fremad. Både de kinesiske aktier og fragtraterne for tørlast, Baltic Dry Freight indeks, er gået stærkt frem den seneste måned. Hvilket træk – op eller ned – er nu stærkest? Det er vanskeligt at konkludere noget entydigt om.

Men vi hælder til, at en vigende amerikansk økonomi vil trække Kina med et stykke nedad, fordi kinesisk økonomi fortsat er eksportdrevet.

Udsigt til en korrektion ned

Vores bundlinie er, at det fortsat trækker op til en korrektion ned. I første omgang ser vi en test af S&P 500 omkring 1020-1030, altså ca. 5-6 % nedad.

Dette scenarie er baseret på moderate, kun lettere skuffende økonomiske nøgletal. Det er klart, at det fortsat kan komme til at gå meget værre, hvis banktabene igen blusser op og/eller hvis Europas eller USA’s økonomi igen taber luft.

Vi bemærker, at mere end halvdelen af de danske aktier er steget mindre end 5 % – eller har præsteret kursfald – de seneste tre måneder.

Af de 113 selskaber med pæne plusser er over halvdelen mindre banker, investeringsselskaber eller illikvide småaktier.

Af de ca. 50 resterende aktier er der en hel del ekstreme høj-risiko-aktier, som har overrasket positivt, men hvor risikoen har været ekstremt stor. Blandt andet for B&O, Royal Unibrew, IC Company, GN Store Nord og SAS.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display