8 nøgletal dirigerer dine aktier

Økonomiske rapporter i læssevis rammer dagligt de finansielle markeder, men hvilke af de utallige offentliggørelser har egentlig afgørende betydning for dig som investor? Vi luger ud i taljunglen og udpeger de 8 nøgletal, som du bør holde øje med i år.

INVESTERING

‘Side 1: 8 nøgletal dirigerer dine aktier’

Cpi, ifo, ism – avisernes spalter og hjemmesider bliver med jævne mellemrum fyldt med både mere og mindre forståelige nøgletal, der får renter og aktiekurser til at stige eller falde med bemærkelsesværdig hast.

 

Mange af disse tal bliver hovedsageligt brugt af analytikere og økonomer, og som privat investor behøver du heldigvis ikke at bekymre dig særligt om pengemængden i Frankrig, inflationen i Mellemøsten eller priser på soja eller flæskesider på den amerikanske råvarebørs. Nøjes du med at holde øje med de mest centrale nøgletal, kan du stadig være bedre underrettet end de fleste.

 

Amerikanske nøgletal styrer

 

I dag handler vi både med penge, varer og tjenesteydelser på tværs af hele kloden, og derfor er de toneangivende nøgletal, der for alvor har betydning for dine investeringer, de store internationale makroøkonomiske tal. Det er tal, der fortæller om, hvordan verdensøkonomien har det.

 

Og hvis man vil vide noget om verdensøkonomien, så er man nødt til at kigge på Amerika. USA har verdens største økonomi, og resten af verden er afhængig af især de amerikanske forbrugeres købelyst. Derfor er de amerikanske nøgletal som regel skyldige, når europæiske, asiatiske eller latinamerikanske aktiemarkeder rammes af kraftig turbulens.

 

Selv om den europæiske økonomi også er ganske omfattende, er de europæiske nøgletal mindre interessante, blandt andet fordi de kommer drypvis fra hvert enkelt land og ikke som et samlet, skelsættende Europatal. En anden forklaring er, at konjunkturerne i den amerikanske økonomi traditionelt er et halvt til et helt år foran de vesteuropæiske.

 

Med andre ord ser økonomerne i resten af verden på den amerikanske økonomi for at finde ud af, hvad de skal forvente sig af deres hjemlige marked. Og det er forventningerne, der styrer.

‘Side 2: 8 nøgletal dirigerer dine aktier’

Tags

Anbefalede artikler